ZAHTJEV ZA MINISTRA

Bandić o Kujundžiću: 'S obzirom da je iz Imotskog njemu ne treba puno da skuži'

19.09.2019 u 21:32

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na konferenciji za novinare održanoj u povodu Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da se lijekovi za tu bolest uvrste na A listu. 'Lijekovi za Alzheimerovu bolest trebaju doći na A listu - to je poruka javnosti', istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Bandić koji sa svojim saborskim zastupnicima podržava vladajuću većinu na nacionalnoj razini rekao je kako ima apsolutno povjerenje u ministra.

"S obzirom da je iz Imotskog njemu ne treba puno da 'skuži', on će to odmah 'skužiti' i što prije pristane, bit će mu bolje", rekao je Bandić.

Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije. Svake godine u svijetu oboli 4,6 milijuna osoba. Glavni simptomi su poremećaji spoznajnih funkcija od kojih je najvažniji gubitak pamćenja. Procjena je da u Hrvatskoj od demencije boluje 100.000 ljudi.

Podatci pokazuju da će se do 2050. godine utrostručiti broj ljudi s demencijom. Procjenjuje se da će ih u Hrvatskoj tada biti između 260 i 300 tisuća.

  • +7
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'To čini demenciju, posebice Alzheimerovu bolest, jednom od najvećih zdravstvenih kriza 21. stoljeća. Demencija je javno-zdravstveni prioritet', istaknuo je Ninoslav Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest koja se ove godine peti put pridružuje međunarodnoj kampanji obilježavnja Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti.

Svjetskog mjesec Alzheimerove bolesti obiježava se čitav rujan, a svjetski dan 21. rujna.