SHOW U SKUPŠTINI

Bandić: Nisam još sazrio

18.05.2010 u 11:56

Bionic
Reading

Show program u devet sati ujutro? Moguće, no samo u zagrebačkom Skupštini, i možda u Saboru. Na današnjem Aktualnom satu moglo se čuti nevjerojatna količina konfuznih izjava, zbrkanih misli i metafora

Iako je gradonačelnik Milan Bandić građane naviknuo na svoje, u najmanju ruku, zanimljive provale, jutros je bio u iznimnoj dobroj formi.

'Ono čega nema moramo smanjiti', rekao je SDP-ovoj zastupnici Mireli Holy na upit zašto Zeleni telefon Zelene akcije nije dobio proračunska sredstva. Bandić je Holy naglasio i kako je on 'više puta bio u Zelenoj akciji nego ona u Saboru i Skupštini zajedno'.

'Ovo nije moj privatni grad!'

Zastupnica SDP-a dovela je u vezu prosvjede Zelene akcije u Varšavskoj i nula kuna na računu Zelenog telefona, na što Bandić kaže: 'Ovo nije moj privatni grad niti je Varšavska moja investicija.'

'Veseli' odgovor imao je gradonačelnika i na upit SDP-ovca Jurice Meića o neusklađivanju Grada s izmjenama i dopunama Zakona o taksi uslugama prema kojima se na tržište dopušta ulazak drugog koncesionara. 'Čuvajte dignitet moj i svoj', zavapio je Bandić i pojasnio kako 'zagrebački taksisti nisu vesla sisali i nisu pali s planeta'.

Meiću spočitava da je ta odluka mogla biti donesena po hitnom postupku u Skupštini: 'Ako vam se hiti, možete to donijeti sami.' Priznao je jutros Bandić i da 'nakon deset godina na čelu grada još nije sazrio'. 'Za neke odluke treba vremena. Ja kada sazrijem, tu ću odluku i donijeti', ustvrdio je.

Meić ga je na to upitao je li mu sedam mjeseci, otkad se Zakon izmijenio, bilo dovoljno za sazrijevanje. Argumentiranog odgovora od Bandića nije se moglo čuti, samo: 'Nemojte tako, ako ništa budite frajer.'

Kontrola Holdinga

Tijekom rasprave o kontroli nad zagrebačkim Holdingom, Bandić je ustvrdio da nad tim mastodontom nema kontrolu, no da je u njemu zaposleno 'frtalj viška ljudi'. Raspoložen je bio i HDZ-ovac Jasen Mesić koji se zaigrao metaforama s brodovima, a spominjao je i Duha Svetog.

'Kada brod tone, treba biti trijezan, ali ne treba biti pijan kada brod plovi. Da je tako bilo, ne bi bilo prebacivanja 800 tisuća kuna iz proračuna za prošlu godinu u ovu', kazao je Mesić i dodao da 'ti frtalji viška ljudi nisu u Holding došli po Duhu Svetom'.

Bandić na to dramatično apelira: 'Preuzmite kontrolu nad Holdingom, tako ti Bog', i dodaje: 'Nije svako zlo za zlo', što god to značilo. Gradonačelnik, koji očito nije jutarnji tip, nastavlja s konfuznim izjavama. 'Moj problem je što sam realizirao malo previše u Zagrebu', no ipak dodaje da je 'povukao ručnu'.

'Nisam do kraja blesav'

Tijekom rasprave o malim komunalnim akcijama, Bandić je ustvrdio da će se Holding 'morati dokazati u tržišnoj utakmici, tj. poslove dobivati preko javnih natječaja. U Skupštini je spomenuo i posjet Zagrebu 'bugarskog kolege koji mu je rekao da ako se peti put kandidira, da će mu osobno doći lijepiti plakate'.

Nizao je Bandić još bisera. Tako je zaključio kako on nije mogao znati da će Grčka bankrotirati', te da je pametan. Nakon toga se ispravio i dodao da 'nije do kraja bedast'.

O gradonačelnikovu baratanju tehnološkim pojmovima dovoljno govori izjava: 'Vidio sam na jednoj prezentaciji onaj daljinski sa žiškom.'