KRALJ DONACIJA

Bandić nabio Zagrebu minus od 830 milijuna kuna

11.07.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Digla se panika ovih dana jer je Metković u minusu 12 milijuna, Rijeka 30, a Željka Keruma se u Splitu optužuje da je uništio grad sa 183 milijuna kuna minusa. Ali pravi kralj minusa je ipak Milan Bandić u Zagrebu

Izvješće o potrošnji prošle godine pokazuje daje Zagreb završio u manjku od čak 830 milijuna kuna. Iznos je to za 15 milijuna kuna veći od onoga koji ove cijele godine
planira potrošiti Grad Split, pišu 24 sata.

Iznos je to za koji bi se mogla sagraditi i opremiti jedna Arena Zagreb. lako je gradonačelnik cijele prošle godine govorio da štedi i prilagođava se teškoj ekonomskoj situaciji, izvješće o potrošnji daje sasvim drugačiju sliku.

Milan Bandić, uz već stare obveze koje prenosi iz godine u godinu, produbio je za minus od 28 miIijuna. Bandić sa 830 milijuna na 6,4 milijarde proračuna ima deficit od oko 13 posto.

Kada se sve zbroji, najviše je Bandić potrošio na razne pomoći, naknade, subvencije, donacije. Otišla je na to gotovo trećina proračuna ili dvije milijarde i 17 milijuna
kuna. Uložio je u nove prometnice, škole i svu ostalu infrastrukturu tek četvrtinu onoga što je podijelio - 568 milijuna kuna. I to je iznos koji neki gradovi samo mogu sanjati, ali Zagreb uz veliki proračun ima i velike potrebe.

Dijelilo se šakom i kapom. Iznos za razne pomoći tek je malo manji od iznosa za godinu dana za svu energiju, sve cesta i objekte koje održava i sav uredski materijal. Kad se tome pridoda i trošak 1,5 milijardi kuna za zaposlene, jasno je daje 5,5 milijardi kuna proračuna potrošeno da se nije sagradio ni metar ceste.

Pojedinačno najveća pomoć, malo više od 600 milijuna kuna, dana je ZET-u za subvencije karata jer je gradonačelnik odlučio da većina ima besplatni prijevoz. Samo isplate 'kapitalnih pomoći' za pročistač su bile 254 milijuna iako zbog njega Zagrepčani plaćaju najskuplju vodu u Hrvatskoj.

Za razne naknade kućanstvima potrošeno je 371 milijuna kuna, od pomoći za stanovanje siromašnijima pa do potpora za svako novorođenče. Za brojnih amaterskih klubova do Dinama Zagreb iako ove godine nije točno navedeno koliko je dobio. Razne udruge za socijalnu i zdravstvenu zaštitu dobile su 36 milijuna kuna, a sve ostale još 58 milijuna kuna. U toj šarolikoj grupi, primjerice, gotovo 4,5 milijuna otišlo je na braniteljske udruge i one proizašle iz Drugog svjetskog rata.

Pročelnik za financije Slavko Kojić, ali ni mnogi gradski zastupnici, nisu htjeli komentirati minus na računu.

Čitav tekst možete pročitati u tiskanom izdanju 24 sata.