ČAČIĆ U OFENZIVI

'Bandić i Kerum bezočno lažu o stanovima'

23.02.2011 u 13:36

Bionic
Reading

'Onaj tko tvrdi da može bolje i jeftinije od cijene POS-a, naprosto laže. Pri zdravoj pameti nijedan gradonačelnik ne odbija povući sredstva iz državnog proračuna. U Zagrebu i Splitu vodstva su očito glupa ili imaju neke druge interese', optužuje predsjednik HNS-a Radimir Čačić

'Milan Bandić i Željko Kerum bezočno lažu svojim građanima jer tvrde da mogu napraviti bolje i jeftinije stanove od onih iz sustava POS-a', optužio je šef HNS-a Radimir Čačić na konferenciji za novinare u Splitu.

'Tko to sebi može priuštiti takav bezobrazluk da svojim građanima uzima novac iz džepa samo kako bi im prodavao 'Bandićeve' ili 'Kerumove' stanove? U sustavu POS-a država direktno financira četvrtinu cijene stana, to izvrsno funkcionira u Rijeci, Varaždinu ili Čakovcu, a Zagreb i Split ne žele uzeti državne novce. Ili su im vodstva glupa ili imaju neke druge interese', oštar je Čačić.

Pojasnio je da je programom poticane stanogradnje predviđena prosječna cijena kvadrata od 1.100 eura, od čega se 300 eura izdvaja iz posebnog budžeta koji postoji već deset godina i konstantno se puni prethodnim investicijama. Najniže cijene postižu se, kaže, javnim natječajem.

'Onaj tko tvrdi da može bolje i jeftinije od realne cijene od 800 eura, naprosto laže. Pri zdravoj pameti nijedan gradonačelnik ne odbija povući sredstva iz državnog proračuna', kaže Čačić. Posebno se obrušio na tzv. Bandićev model stanogradnje u Zagrebu, koji je rezultirao sa samo pet posto prodanih stanova i nekoliko milijardi duga Zagrebačkog holdinga, a jednaku situaciju očekuje i u Splitu:

'Tko bira te ljude?! U ovom slučaju odgovornost nije ni na Jadranki Kosor, ni na Branku Bačiću, već isključivo na gradonačelnicima.'

Čačić je novinarima iznio podatak da je nelikvidnost u Hrvatskoj dosegla 35,8 milijardi kuna, a da preko polovice tog iznosa otpada na građevinarstvo i 20 tisuća stanova koji su danas 'mrtvi i neiskorišteni'.

'Situacija je tragična. Vlada je ponudila model subvencioniranja kamata, koji smo mi u HNS-u podržali, no on ne rješava problem već se u najboljem slučaju dotiče tisuću stanova, odnosno pet posto od ukupnog broja. Bolje išta nego ništa, naravno, ali ne treba očekivati previše: Vlada je u zadnjih sedam godina predstavila čak dva modela poticanja tržišta stanova, pa su ih uspjeli prodati točno 67. Toliko o sposobnosti', zaključio je Čačić.