OGLASIO SE URED PREDSJEDNIKA

'Bandić i Brkić nisu bili pod nadzorom tajnih službi!'

11.07.2014 u 16:26

Bionic
Reading

Milan Bandić i Milijan Brkić nisu bili pod nadzorom, poručili su iz Ureda predsjednika netom nakon što je DORH priopćio da je pokrenuo radnje vezane uz medijske napise o curenju podataka u slučaju nadzora koji je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost provodio u slučaju predstavke Slavka Linića

'Prema informacijama koje je Predsjednik Republike dobio, osobe – za koje se u izjavama pojedinih zastupnika Hrvatskog sabora navode da su pod nadzorom sigurnosno-obavještajnog sustava – nisu bile pod nadzorom sigurnosno-obavještajnih službi', rečeno je Novom listu iz Ureda predsjednika.

Stoga se navodi u odgovoru kako je jedina mogućnost da je nadzor nad spominjanim osobama obavljan temeljem odluke Vrhovnog suda ili policijskog naloga. A to nije sfera rada obavještajnih službi. Josipović je u odgovoru svog Ureda dodatno upozorio kako su podaci o osobama i brojevima koji se na taj način nadziru tajna te da se ne smiju iznositi u javnost.

Iz obavještajne zajednice jučer nitko nije govorio ništa o ovom specifičnom slučaju provjeravanja nadziranih mobitela, s obzirom na to da im to nije dopušteno Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske. Prema odredbama tog Zakona, nitko od obavještajnih djelatnika ne smije istupati u medijima bez posebnog odobrenja Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi. Pri tome, Savjet nije operativno tijelo, već su članovi ministar unutarnjih poslova, savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost, ravnatelji obavještajnih agencija te predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Savjet nema svoje prostore, nema svoje telefone i nema svoju mail adresu, tako da je javnosti nemoguće od njih zatražiti odobrenje. Pozivi iz Novog lista Operativno-tehničkom centru za nadzor komunikacija te Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost stoga nisu urodili plodom.

Saznanje da su telefonski brojevi Milijana Brkića Vase i Milana Bandića bili 'pod mjerama', kako se to u obavještajnim i policijskim krugovima kaže, i nije neko veliko iznenađenje. Sam Bandić često se hvali kako je protiv njega podignuto na stotine prijava, a ništa se nije dokazalo, dok je Brkić posljednjih nekoliko godina često spominjan u kontekstu pojedinih kriminalističkih istraga.

Više pročitajte OVDJE.