PIROVA POBJEDA

Bandić dobio bitku protiv Povjerenstva za sukob interesa

22.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Upravni sud u Zagrebu poništio je dio odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kojom je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić još 2014. kažnjen s 15.000 kuna jer je godinama paralelno s vođenjem Grada obnašao plaćenu dužnost predsjednika Turističke zajednice Grada Zagreba (TZGZ). Uz gradonačelničku plaću, Bandić je od TZGZ-a mjesečno primao po 2.400 kuna, a dodatno mu je plaćen rad u Odboru za javna priznanja Grada Zagreba. Presudom Upravnog suda od ponedjeljka, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa naloženo je da donese novu odluku u roku od 30 dana

Povjerenstvo je još 2011. upozorilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da ne smije primati naknadu TZGZ-a, no ona je unatoč tome i dalje sjedala na njegov račun. Krivnju za to Bandić je svalio na TZGZ, a Povjerenstvo je zaključilo da mu nepoznavanje zakona i propisa ne može biti izlika te je u lipnju 2014. odlučilo da je prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa i odrezalo mu novčanu kaznu.

Prilikom odabira visine sankcije, Povjerenstvo je kao otežavajuću okolnost uzelo i to što je Bandić primao dodatne naknade dulje vremensko razdoblje te je ukupno stekao značajan iznos od 132.800 kuna.

Tijekom upravnog spora Bandić, čiji je odvjetnik u ovom slučaju bio Tihomir Rubeša, tvrdio je da nepažnjom u njegovom postupanju nije došlo do situacije u kojoj je privatni interes stavljen ispred zaštite javnog interesa jer se radi o 'poziciji po položaju, a ne izboru dužnosnika i svjesnom ponašanju iz domene sukoba interesa'. Navedena pozicija predsjednika TZGZ-a, nadalje, 'ni u kojem slučaju nije ovlast koja je dovela do zloporabe u razmjerima općedruštvene štete'. 

U upravnom postupku Bandić je inzistirao na tome da je vratio primljeni novac, no Povjerenstvo je istaknulo da se materijalna posljedica može očitovati u vidu potencijalnih zateznih kamata koje bi se mogle potraživati od 'nepoštenog stjecatelja'. Osim toga, postoji i nematerijalna posljedica Bandićevog (ne)postupanja.

'Nematerijalna posljedica ove povrede je u poruci nevažnosti poštivanja propisa za borbu protiv sukoba interesa prilikom ostvarivanja vlastitog probitka koju šalje dužnosnik građanima i drugim dužnosnicima dugotrajnim ostvarivanjem predmetnog prihoda protivno zakonu i protivno aktu nadležnog tijela koje ga je izričito upozorilo na prihode', istaknulo je Povjerenstvo u svoju obranu, ali Upravnom sudu to nije bilo prihvatljivo. 

Ukratko, iz obrazloženja presude proizlazi da Upravni sud nije osporio to da je Bandić prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, već je uputio Povjerenstvo da u novom postupku bolje obrazloži visinu izrečene sankcije. Tportal doznaje da će se ovaj slučaj, u skladu s uputom Upravnog suda, vrlo skoro naći na dnevnom redu sjednice Povjerenstva radi novog obrazloženja odluke o visini sankcije.

Presuda Upravnog suda u Zagrebu, koju potpisuje sudac Ivan Levak, može se vidjeti ovdje