ŠAMARANJE VRTIĆIMA

Bandić bacio rukavicu u lice Petrovu i Kovačiću

11.05.2016 u 14:16

Bionic
Reading

'Spremni smo pomoći Metkoviću i Omišu kako financijski tako i kadrovski da usvoje zagrebački model funkcioniranja vrtića, spremni smo im ustupiti naš 'know how' besplatno', kazao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, na današnjoj konferenciji za medije, odgovarajući tako na prošlotjedne prozivke iz Mosta o prenatrpanim vrtićima dok istovremeno kupuje skupocjene automobile

Bandić je najavio da će podatke, u kojima je usporedio Zagreb, Omiš i Metković po broju djece u vrtićima, broju odgajatelja i broju neupisane djece, kao i proračunskim izdvajanjem svih gradova za njih, poslati gradonačelnicima Metkovića i Omiša, ali i saborskim zastupnicima Mosta.

'Nisam gledao tu prozivku na televiziji, ali čuo sam da je bilo strašno', kazao je Bandić, bacivši tako rukavicu u lice Boži Petrovu i Ivanu Kovačiću

Iako je rekao da ne želi biti zločest jer su ih prozvali u Saboru, naveo je kako nigdje na svijetu nema toga da 58 posto sugrađana plaća vrtić do 150 kuna, a neistinitim je nazvao prozivke s prošlotjednog prosvjeda odgajatelja, prema kojima su vrtići u Zagrebu prenatrpani i da na jednog odgajatelja pripada 30 djece.

'To nije istina. Na jednog odgajatelja dolazi 8,8 djece, u Omišu je 16,1 dijete na jednog odgajatelja dok je u Metkoviću 15,1. U Zagrebu u vrtićima imamo 34.620 djece, o kojoj skrbi 3451 odgajatelj. U Omišu je situacija takva da za 370 djece skrbi 23 odgajatelja dok je u Metkoviću na 454 djece 300 odgajatelja', naveo je Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje, kulturu i sport.

Dodao je i da u Zagrebu udio roditelja koji mjesečno plaćaju vrtiće iznosi od 0 do 600 kuna dok u Omišu i Metkoviću nema nikakve skale pa se tako za omiške jaslice izdvaja 720 kuna, za vrtić 600 kuna dok je u Metkoviću jedinstvena cijena od 680 kuna. Također je istaknuo da je prosječna plaća odgajatelja u Zagrebu s 10 godina staža 5800 kuna te da Grad Zagreb izdvaja 12,4 posto godišnjeg proračuna za vrtiće, što ove godine iznosi 872 milijuna kuna.

Bandić smatra da u Hrvatskoj nije temeljni problem nezaposlenost, nego demografski pad te da to treba doći do ušiju onih koji odlučuju. S obzirom na to da je on taj koji odlučuje na nivou države, novinare je zanimalo što je to ova Vlada učinila po tom pitanju, na što je gradonačelnik kazao kako je ova Vlada na vlasti tek tri mjeseca te da bi je trebalo malo maziti i da će se rezultati vidjeti nakon šest mjeseci.

Za demografski pad prozvao je kako prošlu tako i sve vlade prije, a na upit zbog čega su odgajatelji prošlog tjedna prosvjedovali ako je situacija dobra, naveo je da to treba pitati njih, ali i dodao da je žalosno što nisu tražili razgovor prije prosvjeda.