nedjeljom u 2

Bakir Izetbegović: U Križančevu Selu su ubijeni bojovnici, a u Ahmićima žene, djeca i psi

04.02.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' gdje je poručio da se odnosi između Hrvatske i BiH trebaju relaksirati, ali je ponovio tvrde stavove koje ima oko gradnje Pelješkog mosta ili poglede na unutarnji ustroj BiH za koji tamošnji Hrvati drže da je diskriminatoran

U vezi s promjenom izbornog zakona u BiH, Izetbegović je sa suradnicima boravio protekli tjedan u Bruxellesu.

'Nisam ništa posebno očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, dakako da ću se odazvati. Bilo je naivno očekivati da ćemo riješiti taj problem jednim susretom, ako nismo proteklih 11 godina, rekao je Bakir Izetbegović.

Kazao je da je netko u Bruxellesu raširio priču da Bošnjaci u BiH žele napraviti kalifat. 'To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to nažalost gospodin Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, ponovio tamo - da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH', kazao je Izetbegović. kazavši da je riječ o teškoj manipulaciji kojoj je namjera potkopati bošnjačku poziciju.

>>> Šest vrućih tema oko kojih Hrvatska i BiH lome koplja

Izetbegović je naglasi da su Bošnjaci dobrohotan narod koji prati europske standarde, želi mir u BiH i na Balkanu i napravio je toliko kompromisa i pretrpio niz udaraca.

'To je bila nefer i nepametna izjava od nekoga koji očekuje strateško partnerstvo i suradnju Hrvata i Bošnjaka. Jer, Hrvati i Bošnjaci u BiH još uvijek žive izmiješano. Oko 60 posto Hrvata u BiH živi izmiješano s Bošnjacima, rekao je Izetbegović.

  • +3
Bakir Izetbegović Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Odgovarajući na pitanje o izbornom zakonu te mogućnosti da predstavnici Hrvata u Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH budu izabrani bošnjačkim glasovima, Izetbegović je kazao da se ta priča predimenzionira, ali i da vjeruje da bi mogla biti riješena na vrijeme prije izbora ove godine.

Izetbegović je kazao da se može samo tako pomesti građanski princip te je upitao zašto Čović nije prihvatio Fuelov model prije nekoliko godina koji je trebao riješiti taj problem.

Na upit o preglasavanju Hrvata u izboru za člana Predsjedništva BiH Izetbegović je kontirao protupitanjem: 'Koliko je bijelaca glasalo za Baracka Obamu na izborima u SAD. 

Bošnjački član Predsjedništva BiH tvrdi da se Čović odrekao Hrvata u Republici Srpskoj, a sada se želi odreći i Hrvata u Sarajevu, braneći svoj etnički princip.

Izetbegović smatra da se ništa posebno neće dogoditi ako Željko Komšić bude izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka jer Hrvati imaju niz drugih poluga kojima mogu blokirati donošenje odluka koje im ne odgovaraju.

'Međunarodna zajednica traži rješenje koje će svima biti prihvatljivo', uvjeren je Izetbegović koji je dodao da će sve što HDZ dogovori sa građanskim strankama za SDA biti prihvatljivo, ali da onu ovoga puta neće predvoditi takve pregovore zbog kojih su u prošlosti uglavnom imali političku štetu..

Za treći entitet je kazao da služi kao poluga putem koje Čović pritišče bošnjački naroda.

'Ako se 1993. godine nakon logora i udruženog zločinačkog poduhvata nije povučena linija kuda je misle povući sada. To nije moguće bez konflikta', vjeruje Izetbegović koji je odgovarajući na pitanje zašto često spominje rat kazao da na taj način mora povući crvenu liniju pred onima koji bi rastakali BIH.

No, naglasio je da je potrebno relaksirati odnose, a tome u prilog ne idu križ iznad Mostara kao ni svjedodžbe u srednjobosanskom kantonu koje bošnjačka djeca primaju sa šahovnicom na uzglavlju.

Za gradnju Pelješkog mosta je ponovio tezu da se ne može graditi dok se ne riješi granica i osigura pritup otvorenom moru za BiH. Izetbegović traži plovni put do otvorenog mora kako je definirano Konvencijom o pravu mora.

Govoreći o zločinima naglasio je da je nad Bošnjacima počinjeno deset puta više zla te da se Križančevo Selo ne može uspoređivati a Ahmićima jer su tamo ubijeni bojovnici, a u Ahmićima žene, djeca i psi.