stigla reakcija

Bakić odgovorio na prozivke: 'Neugodno sam iznenađen uloženim trudom i pokušajem dijela liječničke struke da me se trajno ušutka'

23.01.2023 u 16:07

Bionic
Reading

Nakon što je devet liječničkih društava stalo uz Hrvatsku liječničku komoru i Nenada Bakića prozvalo za linč, poduzetnik se oglasio i svojom reakcijom

Hrvatska liječnička komora prošli je tjedan, podsjetimo, podnijela kaznenu prijavu protiv profesora Gordana Lauca i poduzetnika Nenada Bakića zbog javnog poticanja na mržnju tijekom pandemije protiv stručnjaka koji su djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od covida-19. Podršku Komori danas je dalo i devet liječničkih društava, koji su Bakića prozvali za linč.

Poduzetnik im je brzo odgovorio u svom reagiranju. 'Prije svega, za razliku od liječnika koji su se osjetili prozvanim i udruga koje su im stale u zaštitu, ja djelujem sam kao pojedinac i čudi me da samo u meni vide ugrozu, a ne i u svojim postupcima tijekom proteklih godina pandemije. Ako pojedinci iz liječničke struke danas izbjegavaju davati izjave za medije o Covidu, mislim da su se jednako tako trebali ponašati i za vrijeme pandemije kada su pojedinci, često van epidemiološke struke, davali izjave koje iz današnje perspektive izgledaju i jesu bile dogmatske, netočne i štetne. Teško mi je vjerovati da bih netko, čvrsto uvjeren u ispravnost svojih tvrdnji, odustao od davanja korisnih savjeta za spašavanje života samo zbog kritika na jednom Facebook profilu', poručuje Bakić.

'Ja sam osobno od prvog dana izrazito zagovarao cijepljenje protiv bolesti Covid-19 u najkritičnijim trenucima i dok se mislilo da cjepivo djeluje bolje, te dok nije bilo ovoliko prirodne imunosti. Kada se utvrdilo da cijepljenje ne sprječava prijenos virusa, usprkos promašenoj plaćenoj informativnoj kampanji „Cijepi se – misli na druge“, zalagao sam se za druge mjere, poput brzih testiranja kako bi se štitio integritet bolničkih sustava, temeljem najboljih dostupnih informacija iz svijeta. Istina je da sam javno pisao protiv nametanja nepotrebnog cijepljenja djece ili zatvaranja škola, nudeći pri tom opet najbolje svjetske dostupne informacije. Sa mnom su se u tome složili i skoro svi hrvatski građani jer ih je svega 0,4% cijepilo mlađu djecu, odnosno barem 99,6% građana se složilo da je cijepljenje djece nepotrebno u usporedbi s mogućim koristima i rizicima. Kao takav niti sam antivakser niti na bilo koji način mogu biti odgovoran za eventualne propuste same struke tijekom pandemije', tvrdi Bakić.

'Jedini sam državi razvio epidemiološke modele koji su očito izrazito koristili Stožeru, javnosti i građanstvu u dizajnu i provedbi epidemioloških mjera jer su nažalost bili jedini javno dostupni i ažurni, i kao takvi podložni kritici. Prenošenjem najnovijih znanstvenih činjenica upravo sam povećao povjerenje u cjepiva, za razliku od onih koji su ga teško narušili nametanjem dogmatskih stavova bez ikakve argumentacije', tvrdi Bakić.

Liječnička društva su, između ostalog, poručila da su stručne osobe prozivane 'od osobe koja nije studirala medicinu ni neko srodno područje, ali se neutemeljeno predstavlja kao stručnjak za epidemiologiju i cjepiva za djecu.'

'Diplomirao sam matematiku na PMF-u s radom upravo iz ovog područja i vjerujem da sam s te strane bio stručna osoba za izradu modela koji su nam svima pomogli, a u svakom slučaju time nadoknadio nerad cijele ‘struke’ i ‘znanosti’ koja nije to bila u stanju proizvesti. Nikad se, za razliku od pojedinih liječnika koji uopće nisu epidemiolozi, nisam predstavljao kao stručnjak za epidemiologiju i cjepiva za djecu. Samo sam citirao relevantna međunarodno dostupna istraživanja, koja su srećom danas dostupna svima', poručuje im Bakić.

'Ono što očito danas smeta pojedinim znanstvenicima i liječnicima jest činjenica da sam redovito njihove javne izjave medijima prenosio doslovno, onako kako su ih davali medijima. Eventualnu mržnju prema njima su vjerojatno uzrokovale same te izjave, a razumijem da je danas pojedincima neugodno kad vide koliko su njihove tadašnje izjave bile promašene. O tome što su ti isti izgovorili na moj račun nema smisla spominjati. Za kraj čvrsto vjerujem da je u demokratskom društvu i pred licem javnosti u redu argumentirano propitivati sve tvrdnje, pa i one vezane za COVID-19, te sam neugodno iznenađen uloženim trudom i pokušajem dijela liječničke struke da me se trajno ušutka. Svaka osoba, pa tako i ja, ali i oni znanstvenici i liječnici koji se osjećaju prozvanim zbog svojih izjava, o tome trebaju voditi brigu kad iste daju', zaključio je Bakić.