PROPAST POGREBNE TVRTKE

Baka već 12 godina primorana spavati pokraj lijesa

14.02.2011 u 13:49

Bionic
Reading

84-godišnja Danica Diktić iz sela Štefanje kod Čazme već dvanaest godina u spavaćoj sobi drži lijes u kojemu će biti pokopana kad umre, piše 24sata

Lijes je kupila još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kada joj je sin stradao u ratu, a nedugo nakon njega je umro i suprug. Tada je Danica odlučila nabaviti opremu za pogreb kako ostatak obitelji ne bi imao previše troškova kad ona umre. U pogrebnom poduzeću je dogovorila da joj lijes i opremu čuvaju do njezine smrti.

Bakica pored svog lijesa

No prije dvanaest godina su je nazvali te joj rekli da se trgovina zatvara te da mora preuzeti opremu inače će se sve baciti. Otada su lijes i oprema postali dio namještaja u kući Danice Diktić.

'Dovezli su mi lijes koji sam nekoliko godina prije izabrala. Uz njega su donijeli i svu opremu za sprovod, jastuk, sve...', ispričala je Danica.

Lijes je smjestila kraj bračnog kreveta, a neobičan ukras u sobi uopće je ne muči i ne oduzima joj san. Redovito briše prašinu s lijesa, a na njemu drži cvijeće i svijeće te religiozne motive koje sama izrađuje. Dosad ih je napravila nekoliko stotina. Nijedan nije prodala nego ih daruje. Njima će ukrasiti grobnicu u kojoj leže sin i suprug. Ispod kreveta drži i tepih koji će također u grobnicu.

'Neki susjedi mi uopće ne žele doći u posjet, a ne posjećuje me ni sin. Mislim da se boje, ali meni to ne smeta', požalila se gospođa Danica reporterima 24sata