N/A

Bagna cauda s povrćem

18.01.2010 u 11:40

Bionic
Reading

Bagna cauda je poznati pijedmontski umak od češnjaka, slanih srdela, maslinovog ulja i maslaca koji se servira topao i u koji se umače kratko kuhano povrće

SASTOJCI:

1 manja glavica cvjetače
1 veći ili dva manja korijena komorača
2 manje glavice brokule
1 manja glavica brokule romanesco
1 koraba
2 mrkve srednje veličine
sok 1 limuna
sol i svježe mljeveni papar
maslinovo ulje
bagna cauda
400 ml crnog vina
2 glavice češnjaka, razdvojenih na češnjeve i oguljenih
15 fileta slanih srdela
200 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
150 g maslaca

PRIPREMA:

Nasjeckajte češnjak i slane srdele vrlo sitno.
Zagrijte vino u posudi, dodajte češnjak i kuhajte četiri do pet minuta. Dodajte slane srdele i maslinovo ulje i kuhajte na laganoj vatri, miješajući povremeno. Umiješajte maslac i na najslabijoj mogućoj vatri kuhajte oko 45 minuta, dok ne se umak ne ugusti i ne postane kremast. Prije serviranja ga možete izmiksati u blenderu za homogeniji umak. Držite na toplom.
Odstranite sve listove s cvjetače, izrežite i odstranite unutarnju vlaknastu stabljiku i razdvojite gornji dio na manje cvjetiće. Isto napravite sa brokulom romanesco i brokulom.
Kod komorača odrežite tanke stabljike i odstranite vanjske vlaknaste slojeve. Operite ga i razrežite na osmine i li četvrtine, ovisno o veličini.
Ogulite korabu i razrežite je na pola, a zatim na tanke kriške. Mrkvu ogulite, operite i razrežite uzdužno na četvrtine.
Pripremite veliki lonac s kipućom slanom vodom.
Ubacite prvo cvjetaču, mrkvu, brokulu romanesco i korabu. Kuhajte dvije do tri minute, zatim dodajte brokulu i komorač i kuhajte još tri minute. Ocijedite povrće i začinite limunom, maslinovim uljem, solju i paprom.
Servirajte preliveno toplom bagnom caudom ili je servirajte u malim zdjelicama okruženim povrćem.