obnova hrvatske

Bačić u Sisku preuzeo 15 državnih stanova, u njih će useliti obitelji iz kontejnerskih naselja

20.02.2023 u 13:37

Bionic
Reading

Kako bi se ubrzalo stambeno zbrinjavanje stradalnika od potresa u Sisku supotpredsjednik Vlade Bačić i sisačko-moslavački župan Celjak potpisali ugovore o obnovi i korištenju više državnih objekata i raspolaganju s 15 državnih stanova koji će se dodijeliti stradalnicima

Te državne stanove u Glini, Dvoru, Gvozdu, Topuskom, Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici, županija će opremiti za 15 obitelji, koje su smještene u kontejnerskim naseljima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

Uz potpredsjednika Vlade RH, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potpisivanju ugovora sa županom Ivanom Celjakom u ponedjeljak u Sisku nazočan je bio i potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

  • +4
Božinović, Bačić i Celjak u Sisku Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Ugovorima je Sisačko-moslavačka županija od države preuzela na korištenje za društvene potrebe tzv. Tuškanovu kuću, na sisačkom Trgu bana Jelačića, površine 1.909 četvorna metra, koju očekuje cjelovita obnova, a kako je najavio župan Celjak, koristit će se za obrazovne potrebe.

Županiji na korištenje za stradalnike 15 državnih stanova

Također županiji je ugovorima dano na korištenje ukupno 15 državnih stanova - u Glini četiri stana, po tri u Dvoru, Gvozdu i Topuskom te po jedan stan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici, za obitelji smještene u kontejnerima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

Takav postupak pomoći će da se do zime zbrinu svi korisnici kontejnera, odnosno neprimjerenog smještaja, rekao je Bačić.

"Naš je cilj da sve javne zgrade na području županije, ali i zagrebačkom području, nakon potresa, budu konstruktivno obnovljene novcem iz EU Fonda solidarnosti. Ujedno napominjem da smo već ranije županiji prepustili deset stanova, što je sada 25 stanova. Naš je prioritet sada stambeno zbrinjavanje", rekao je Bačić.

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk

Nakon potpisivanja ugovora ministri Bačić i Božinović obišli su radove na obnovi zgrade tzv. Komande, koju s 2,5 milijuna eura sufinancira Fond solidarnosti EU, a obnavlja županija.

Župan Celjak je rekao da je Ministarstvo unutarnjih poslova Sisačko-moslavačkoj županiji prepustila i zgradu Policijske uprave, koja će se obnoviti za potrebe Glazbene škole, galeriju i udruge iz područja kulture. 

Ministar Božinović istaknuo je da su sve odluke i ugovori najbolje rješenje za građane Siska i državne institucije, te izrazio zadovoljstvo što će se objekti u središtu Siska koristiti za kulturne potrebe.

Spomenuo je i nekoliko drugih objekata Ministarstva koji će nakon obnove dobiti novu namjenu, a sve sastavnice MUP-a će se okupiti u novom objektu uz Policijsku postaju u Sisku. Novi će kompleks biti završen za godinu i pol.