zastupnici u akciji

Prije uskršnje stanke, na saborskom 'meniju' zakon koji će ubrzati sudske postupke

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 11.04.2019 18:59
  • Objavljeno 11.04.2019 u 18:59
Dražen Bošnjaković u Saboru

Dražen Bošnjaković u Saboru

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici će u petak, zadnjeg dana aktualne sjednice, raspravljati o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku kojima Vlada želi ubrzati sudske postupke te utvrditi jedinstvenu sudsku praksu u sličnim predmetima

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naveo je da se navedenim zakonskim izmjenama propisuje kako su, uz državna tijela poput tužitelja, sudskih vještaka i stečajnih upravitelja i odvjetnici koji zastupaju stranke u postupku sa sudom dužni komunicirati u elektroničkom obliku.

Izmjenama se također redefinira sustav revizije – pravnog lijeka o kojem odlučuje Vrhovni sud, a temeljem čijih se odluka ujednačava sudska praksa i osigurava jedinstvena primjena prava na području države.

Uvodi se i postupak oglednog spora, a odnosi se na one postupke - kojih ima dosta pred općinskim sudovima - koji se temelje na sličnom činjeničnom stanju i jednakoj pravnoj osnovi.

Izmjenama se predlaže i propisivanje načina na koji sud treba obračunati troškove u slučaju djelomičnog uspjeha stranaka u sporu kako bi se olakšao sudski posao u dijelu računanja troškova, ali i radi formiranja jedinstvene sudske prakse.

  • +16
  • +13

Sjednica Sabora 11.4.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Na dnevnom redu Sabora u petak su i izmjene Zakona o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru kojima je cilj unaprijediti područje vezano uz poduzimanje radnji protiv nepravilnosti. Izmjenama se jasnije definiraju obveznici imenovanja osobe za nepravilnosti i pojam nepravilnosti , preciznije definira uloga osoba za nepravilnosti te propisuju rokovi za dostavu izvješća o nepravilnostima i prekršajne odredbe.

Raspravom o dva zakonska prijedloga Hrvatski sabor će zaključiti aktualnu sjednicu koja traje od sredine siječnja, a zastupnici će se u saborske klupe vratiti nakon Uskrsa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!