kao i za maksimir

Bačić ekspresno odgovorio: Vlada će otkupiti zemljište za Hajdukov kamp

11.03.2024 u 12:12

Bionic
Reading

Vlada će pozitivno odgovoriti na zahtjev splitske gradske vlasti za pomoć oko otkupa zemljišta u blizini stadiona Poljud, na kojemu se planira gradnja velikog nogometnog kampa, potvrdio je za tportal potpredsjednik Vlade Branko Bačić

Drugim riječima, administracija Andreja Plenkovića pružit će Splitu pomoć jednaku onoj koju je dala Zagrebu, kada su dogovorom s Crkvom vrijednim oko 20 milijuna eura razriješeni imovinsko-pravni odnosi i otvoren put gradnji novog stadiona i nogometnog kampa u Maksimiru.

Tportal je prošlog tjedna pisao o ovom zahtjevu Splita, u kojem se priprema skora prezentacija cjelovitog projekta uređenja sportske zone Poljud-Brodarica. Osim rekonstruiranog postojećeg, ondje se planira gradnja novoga stadiona na Brodarici s 30 tisuća sjedećih mjesta, ali i nogometni kamp s više terena i popratnih sadržaja, što ovom gradu nedostaje već desetljećima.

  • +58
Stadion Poljud Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

On bi se uredio na prostoru Spinuta, između Poljuda i obližnjeg Marjana, u zoni koja je već desetljećima rezervirana upravo za sportske sadržaje. No situacija sa zemljištem ondje je nesređena: dio je u gradskom vlasništvu, dio je u postupku povrata, a dio je privatni. Postoji i nekoliko privatnih kuća koje su naknadno dobile dokumente u postupku masovne legalizacije.

Iz Vlade su za tportal potvrdili da se o ovom problemu više puta razgovaralo s predstavnicima Hajduka i da je za taj posao delegiran upravo Branko Bačić, u čijem se resoru nalazi upravljanje državnom imovinom.

'I u petak smo imali sastanak s predstavnicima uprave Hajduka na tu temu. Od prvog sastanka iznijeli su svoje potrebe, a mi kao Vlada želju da pomognemo na način na koji pomažemo Gradu Zagrebu i GNK-u Dinamo, što sam i osobno javno komunicirao. Uskoro smo pronašli prijedlog modela, o čemu sam izvijestio premijera Plenkovića, koji je dao punu podršku te smo na idućim sastancima definirali korake i proceduru, a o čemu je informiran i s čime bi trebao biti suglasan i Grad Split', rekao je Bačić za tportal.

Čeka se službeni zahtjev grada

'Svjesni važnosti ovog projekta za HNK Hajduk, ali i političkog okruženja, želimo taj posao dovesti do kraja u miru, no potrebno je i da Grad Split izvrši svoj dio obaveza, između ostalih za početak da pošalju službeno zahtjev kako im je i kazano', dodao je Bačić.

Vrijednost zemljišta na ovoj lokaciji određena je njegovom sportskom namjenom, ali kako se ipak nalazi u atraktivnom dijelu grada, procjenjuje se na 500 do 700 eura po četvornom metru. Ključno je proglašenje ovog poteza projektom od nacionalnog interesa da bi procedura bila olakšana i pojednostavljena. Ukupno, za otkup ili izvlaštenje parcela koje nedostaju za izgradnju nogometnog kampa trebalo bi potrošiti znatno manje od 20 milijuna eura, koliko je Vlada uložila u raščišćavanje vlasničke situacije u zagrebačkom Maksimiru i oko njega.

Kako se neslužbeno može doznati, splitski gradonačelnik Ivica Puljak oklijeva sa slanjem tog zahtjeva Vladi, po svemu sudeći ne želeći stvoriti dojam da mu uoči izbora treba bilo kakva pomoć Andreja Plenkovića. No time je i cijeli projekt izgradnje nogometnog kampa usporen.

U Vladi uzvraćaju da su za ovaj projekt potpuno otvoreni za suradnju.

'Hajduk svojom poviješću, veličinom i članstvom zaslužuje potporu, ali i da ga se izuzme iz dnevnopolitičkih, pa i predizbornih prepucavanja. U tome nećemo sudjelovati barem dok sam ja tu. Ispred nas su zakonom propisani koraci, koordinirana suradnja na relaciji Vlada, Grad Split i HNK Hajduk, i mi ćemo svoj dio sigurno odraditi u rokovima kako je i dogovoreno', rekao je Bačić za tportal.