SUĐENJE U AFERI INA-MOL

'AZTN je tražio da antedatiram dopis za Sanadera'

27.04.2012 u 13:10

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL u kojem ga se tereti da je šefa mađarske kompanije Zolta Hernandija primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, danas su na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočili bivši glasnogovornik vlade Ratko Maček i Vesna Špoljarić iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)

Ona je u vrijeme spornih događaja bila voditeljica pisarnice u AZTN-u, a na sudu se kao i Maček pojavila kao svjedok obrane bivšeg premijera. Sanaderov tim nastojao je kroz njezino svjedočenje dokazati da šefica AZTN-a Olgica Spevec nije poslala pismo upozorenja Ivi Sanaderu da MOL treba prodati Tifon kako bi imao tržišnu koncentraciju u okvirima zakona.

Sanader je tvrdio da pismo nikad nije dobio, a nakon što je prije dva mjeseca svjedočila Spevec, ustvrdio je da je ono bilo lažno i da je pismo antedatirano.

Maček: 'HDZ je odluke donosio jednoglasno'

Ratko Maček posvjedočio je da su sve odluke na predsjedništvu HDZ-anakon rasprave donošene jednoglasno, pa tako i ona o promjeni međudioničkogugovora s MOL-om kojim je ta tvrtka preuzela upravljačka prava u Ini.'Ne sjećam se nijedne sjednice HDZ-a, a bio sam na svima od 2003. do2009, da se zaključci ne bi donijeli jednoglasno, ali uvijek nakonrasprave. Predsjednik stranke bio je moderator, davao je riječsudionicima, a svi zaključci bili su plod rasprave', kazao je Maček idodao da je prezentacije o promjeni ugovora u tri navrata prezentiraoDamir Polančec te da se glasovalo i o plinskom poslovanju i prodajiskladišta plina Okoli.


U tom smjeru išlo je i svjedočenje Vesne Špoljarić koja je opisala što se događalo u periodu od 2009. do 2012.

'Bio je početak prosinca 2009. i kod mene u sobu ušla je tajnica gospođe Spevec.Petra Petrović imala je jedan dokument u ruci i tražila je da se to urudžbira. Rekla je da je to bio dopis dostavljen premijeru Sanaderu i Polančecu. Radilo se o ocjeni koncentracije MOL-INA. Kako sam čitala, vidjela sam da je datum iz travnja, a meni je donesen u prosincu.

Petri sam tada rekla da je netko krivo napisao datum. No ona je rekla da je datum bio dobar. Radilo se o 20. travnja 2009. godine. Upitala sam je kako je mislila da ga sada urudžbiram jer je to bilo nemoguće i s obzirom na to da je taj urudžbeni broj već iskorišten.

Rekla sam da ispada da taj dopis nema vjerodostojnost, da bi taj dopis mogao biti napisan prije pet minuta i meni donesen. Izišla je iz sobe i otišla do kolegice i tražila otvaranje nekog novog predmeta kako bi se urudžbirao taj dopis. Svi smo ustanovili da to nije moguće. Što je kasnije bilo s tim dopisom, ja ne znam', kazala je Špoljarić.

Svjedokinja je navela da je nakon svega degradirana te da Spevec više nije komunicirala s njom.

Na pitanje Sanaderove obrane tko je bio nalogodavac, rekla je da to sigurno nije bila Petra Petrović. 'To je morala znati njezina šefica Olgica Spevec', kazala je svjedokinja.

Tvrdi da je potom otišla u USKOK te sve ispričala zamjenici glavnog državnog odvjetnika Vanji Marušić koja je tužiteljica u postupku protiv Sanadera. No, kako se ništa nije dogodilo, obratila se i Sanaderovoj odvjetnici Jadranki Sloković.

Tužiteljica je potvrdila da je svjedokinja u USKOK došla u prosincu 2011. godine kada je s njom obavljen razgovor o kojemu je sastavljena i bilješka.

'Od AZTN-a je zatražena dokumentacija iz koje proizlazi da je dopis napisan u vremenu kada je datiran', kazala je tužiteljica Marušić uloživši prigovor na vjerodostojnost Špoljaričinog svjedočanstva.