GRADNJA ODLAGALIŠTA

Azbest će zakopati na otocima

01.06.2009 u 12:10

Bionic
Reading

Opasnost od kancerogenog azbestnog otpada prijetit će zdravlju građana još najmanje 50 godina, koliko će otprilike trebati da se sa zgrada i kuća uklone azbestne ploče

U tom razdoblju moraju se otkriti i stotine ilegalnih odlagališta građevnog materijala u kojima je gotovo uvijek azbest. Upozorio je na to Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, nakon što je otkriveno da su u bolnici za plućne bolesti na Jordanovcu u Zagrebu još oštećene azbestne ploče čija vlakna, ako se udahnu, izazivaju rak pluća ili azbestozu, piše Jutarnji list

Jutarnjem listu potvrđeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja da će u svim većim gradovima i na gotovo svim otocima uskoro početi gradnja ukupno 45 podzemih odlagališta azbestnog otpada. Najprije će odlagati azbest s ilegalnih deponija, a zatim i s brojnih zgrada na kojima su azbestne ploče. Većina azbesta trebala bi biti zatrpana u odlagališta do 2012.

Iako će taj otrovni materijal biti smješten odmah do gusto naseljenih radova i mjesta iz Fonda za zaštitu okoliša, poručuju da je riječ o potpuno sigurnim odlagalištima koja će biti izolirana i smještena metar i pol pod zemljom.

Azbestni materijal treba negdje zbrinuti
- Takozvane kazete za odlaganje azbesta bit će od 3000 do 6000 kubika, a kada se ispune, pokraj njih će se graditi nova odlagališta. Ta će odlagališta biti bezopasna jer će biti pod zemljom te izolirana, odnosno ubrtvljena na dnu i vrhu kako ne bi došlo do širenja čestica azbesta zrakom. U Pločama je sagrađeno prvo takvo odlagalište. U Trogiru i na Braču gradnja je počela, a za sve ostale u izradi je projektna dokumentacija i gradnja bi trebala početi. Ta će odlagališta biti kao sarkofag - tvrdi Vinko Mladineo.

U Zagrebu će se uskoro početi graditi odlagalište azbesta od 6000 kubičnih metara.



- Za Zagreb kazeta za odlaganje azbestnog otpada sagradit će se na odlagalištu Jakuševac. Ugovor između Grada i Fonda trebao bi uskoro biti potpisan - tvrde u Ministarstvu. Stanovnici Jakuševca i okolnih novozagrebačkih gradova koji su 45 godina trpjeli ilegalno odlaganje te preživjeli eksploziju spalionice opasnog otpada Puto najavljuju blokadu i prosvjede.

- Ne mogu vjerovati. Ovo mi je prvi glas. Prije izbora zvao me Zlatko Milanović, direktor odlagališta, i ni riječi mi nije rekao o odlagalištu azbesta. E to im neće proći. Nema šanse. Na jakuševačkom odlagalištu fizički više ništa ne stane. Zdravljem smo plaćali 45 godina udisanja smrada i kemikalija i zato nećemo dopustiti da nas sada još truju azbestom. Dignut ćemo na noge cijeli Novi Zagreb! - ogorčeno je poručio Ratko Bedeković, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševca.

Azbestni otpad najmanje će sljedeće tri godine prikupljati i dovoziti 16 ovlaštenih tvrtki. Kamioni kojima će se azbest prevoziti do novih odlagališta također će, tvrdi Mladineo, biti zatvoreni i zato sigurni od širenja azbestne prašine zrakom. Međutim, udruge građana u Splitu i Zagrebu ne vjeruju da će prijevoz i skladištenje azbesta biti tako bezopasni, podsjećajući na slučaj sanacije tvornice Salonit.

- Vraga će to biti sigurno. Vidjeli smo već na primjeru Salonita na koji način te tvrtke prevoze azbest: tako da im sve curi iz kamiona - smatra Bedeković, koji živi dvjestotinjak metara od smetlišta na Jakuševcu.