balkanski most

Austrijski kancelar u Beogradu; Brnabić: Nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj dio Europe

17.03.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Austrija i dalje želi biti most između Europske unije i Srbije i drugih zapadnobalkanskih zemalja, poručio je u četvrtak u Beogradu austrijski kancelar Karl Nehammer, ocijenivši da zbog ruske invazije na Ukrajinu EU treba poslati "jasan znak" da te države "pripadaju Uniji i Europi"

"Mi kao EU moramo učiniti sve da proces pristupanja (zemalja zapadnog Balkana) bude ubrzan. Austrija sebe vidi kao most u tom procesu i za nas je veoma važno da se taj postupak ubrza", rekao je Nehammer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je najavio kako će njegova zemlja učiniti sve da bi produbila bilateralnu suradnju sa Srbijom jer su odnosi dviju država obostrano značajni.

Nehammer i Brnabić su, komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu, o utjecajima ratne krize govorili u kontekstu politike i ekonomije, te globalnog utjecaja na regiju.

Austrijski kancelar istaknuo je "veliku brigu" zbog utjecaja Rusije u regiji, naglasivši da je u pogledu sigurnosne politike članice EU-a imaju "obavezu i interes" da pronađu zajednička rješenja za probleme koje trebaju prevladavati.

Brnabić je ponovila "principijelni stav" Srbije o osudi kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodeći kako odluka Beograda da ne uvodi sankcije Rusiji nije u potpunosti prihvaćena od njezinih partnera ni u Uniji, ali ni u Rusiji.

To stajalište proizlazi iz činjenice da je Srbija "mnogo godina bila pod sankcijama" zbog kojih su najviše ispaštali obični građani, jednako tako i u vrijeme "agresije zemalja NATO pakta".

"Srbija je u veoma specifičnoj situaciji koja, i pored svih pritisaka, u potpunosti poštuje međunarodno pravo i njegove principe", naglasila je Brnabić.

Ona je rekla da su odnosi Srbije i Rusije "tradicionalno jako dobri", jer ih povezuju "povijest, kultura, tradicija i vjera", a u vrijeme ekonomske krize i energetika jer Srbija, poput drugih zemalja Europe u velikoj mjeri ovisi o ruskom plinu.

"To je veliki izazov za našu ekonomiju", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da su austrijske kompanije u Srbiji uložile više od 2,5 milijarde eura, a zapošljavaju više od 22.000 ljudi.

Nehammer je rekao da i Austrija "iznimno ovisi" o ruskom plinu zbog čega je otvoreno pitanje kako će se prema tome odrediti jer treba osigurati energente za iduću zimu, a istodobno se orijentirati ka međunarodnom tržištu.

Brnabić je poručila da će Srbija na zapadnom Balkanu ustrajati u ulozi "jedne od zemalja koje su stup stabilnosti"

"Nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj dio Europe", rekla je Brnabić.