NOVI VOJNI SPORAZUM

Austrijska ministrica u Zagrebu: Trudit ćemo se zaštititi zapadni Balkan od utjecaja Rusije

09.11.2023 u 18:27

Bionic
Reading

Hrvatska i Austrija potpisale su u četvrtak novi bilateralni dokument o obrambenoj suradnji koji bi trebao dodatno osnažiti suradnju u vojnom području te podržale euroatlantske integracije zemalja jugoistočne Europe, rekao je u četvrtak ministar obrane Mario Banožić nakon razgovora s austrijskom kolegicom

Banožić je u MORH-u ugostio austrijsku ministricu obrane Klaudiju Tanner koja je u Zagreb stigla na njegov poziv.

Banožić i Tanner su potpisali Memorandum o razumijevanju i suradnji u vojnim pitanjima.

  • +9
Klaudia Tanner u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Siguran sam da će taj memorandum biti dobar okvir za dodatno unaprijeđenje obrambene suradnje Austrije i Hrvatske", rekao je Banožić, dodavši da je s austrijskom kolegicom razgovarao o dosadašnjoj suradnji, s posebnim naglaskom na "vojno-obrazovne institucije, specijalne snage, logistiku i zrakoplovstvo".

Najavio je sudjelovanje akrobatske grupe Krila Oluje na velikoj zrakoplovnoj manifestaciji Airpower sljedeće godine u Austriji.

Tanner je pohvalila potpisivanje novog sporazuma o zajedničkoj vojnoj suradnji, podsjetivši da dvije zemlje zajednički sudjeluju u vojnim misijama na Kosovu te u Libanonu i zapadnoj Sahari.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Milatić / Pixsell

Sugovornici su potvrdili tradicionalno dobre prijateljske odnose, mnoge zajedničke interese, uključujući euroatlantske integracije zemalja jugoistočne Europe.

"Jedan od značajnijih zajedničkih interesa svakako je stabilizacija i daljnja euroatlantska integracija država jugoistočne Europe", rekao je Banožić.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Tanner je rekla da Austrija podržava ubrzanje pregovora o pristupanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, posebice naglasivši važnost jačanja sigurnosti na tom području i stoga se Austrija i Hrvatska "zajednički koncentriraju na jačanje zapadnog Balkana". "Želimo da se zemlje zapadnog Balkana što više približe Europskoj uniji i na tome ćemo raditi. Osobno ćemo se truditi da zadržimo sigurnost na zapadnom Balkanu i da ga zaštitimo od utjecaja Rusije", rekla je Tanner.

Po njezinim riječima, ubrzanje pregovora o pristupanju EU-a s državama zapadnog Balkana je za Austriju jasni prioritet.

"Dugogodišnji napori pojedinih država zapadnog Balkana moraju se isplatiti. Upravo zbog novih sigurnosnih izazova u svijetu potrebni su aktivni koraci kako bi se Europa zaštitila od rastućih konflikata i stoga je jasna potreba za približavanje zemalja zapadnog Balkana EU-u", istaknula je Tanner.

Banožić i Tanner su razmijenili i mišljenja o aktualnoj situaciji u svijetu, posebice o Ukrajini i Bliskom istoku.

Ministrica Tanner je istaknula da njezina zemlja "najžešće osuđuje terorizam" . "Mi smo također pojačali naše obrambene snage ako bi došlo do pogoršanja situacije", istaknula je Tanner.