NIJEDNE NEMA BOLJE...

Božinović: Vojska ne mora na granicu. Hrvatska policija je jača i od Frontexa!

21.10.2023 u 19:53

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je hrvatska policija jača od susjednih policija, ali i od europske granične službe Frontex

Rekao je to u odgovoru na pitanje o tome kako oporba zaziva dolazak vojske na granice. 'Hrvatska vojska ima ustavnu obavezu braniti Hrvatsku i znam koliko je složen proces uvježbavanja vojske za čuvanje granice. Mi imamo cijeli niz nestabilnosti oko Hrvatske. Postoji mogućnost da vojska pruži potporu policiji, ne isključujem to, ali hrvatska policija je jedna od najjačih u Europi, jača i od Frontexa i od nekih susjednih policija. Nikad nam nitko nije tražio dolazak Frontexa jer smo i mi dio Frontexa, jer i naši ljudi sudjeluju u operacijama u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji itd.', rekao je Božinović za HRT.

Komentirajući prvi dan slovenskih graničnih kontrola, Božinović je izrazio zadovoljstvo što nije bilo dužih čekanja. 'To potvrđuje da interne kontrole ne bi trebale utjecati na protočnost. Profilacija putnika za koje slovenska policija procijeni da su možda sumnjivi kad je u pitanju organizirani kriminal ili terorizam - prolazi bez zastoja', kaže Božinović, koji je prokomentirao da je do ove mjere došlo lančanom reakcijom.

  • +21
Davor Božinović u Slunju o migrantima Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Francuska je uvela kontrole svim susjednim zemljama. Austrija je još i Češkoj. Motivi kod svih je strah od terorizma. Od napada Hamasa na Izrael došlo je do dva teroristička napada, u Francuskoj i Belgiji. Zemlje koje imaju veći broj migranata odnosno azilanata na svom teritoriju su donijele takve mjere i to se onda širi' rekao je Božinović.

Prema izvješću SOA-e u Hrvatskoj ne postoje izravne prijetnje od terorizma, rekao je Božinović, koji je dodao i da migrantski pritisak slabi posljednjih mjesec dana.

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

'Ove godine smo u jednom trenutku imali 170 posto više migranata, danas je 93 posto. Dolazi hladnije vrijeme. Policiji je, s obzirom da nema vegetacije, lakše uočavati kretanje migranata', rekao je Božinović dodajući kako vjeruje da će i u narednom razdoblju padati broj ilegalnih prelazaka hrvatske granice.