UNATOČ OTPORIMA

Australija uvela porez na ugljikov dioksid

08.11.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Gornji dom australskog parlamenta odobrio je u utorak zakon o uvođenju poreza na ugljikov dioksid, nakon višegodišnje rasprave o toj temi koja je bila burna zbog žestokog otpora rudarskog lobija u zemlji

Zakon koji je donijela manjinska vlada - koalicija laburista, zelenih i triju neovisnih zastupnika - koju predvodi laburistkinja Julia Gillard, prihvaćen je u utorak u Senatu sa 36 glasova za i 32 protiv.

Donji dom je prihvatio taj zakon u listopadu i sada ga još mora potpisati glavna guvernerka Australije Quentin Bryce.

'Ovim povijesnim glasanjem višegodišnja rasprava postaje stvarnost', istaknula je premijerka u priopćenju.

Po tom zakonu, tvrtke koje ispuštaju najviše CO2 morat će plaćati porez od 1. srpnja 2012.

Od 2015. taj će porez, rezultat nagodbe laburista i zelenih, zamijeniti sustav razmjene emisijskih kvota u Aziji-Pacifiku, po promjenjivoj cijeni koju će određivati tržište.

Australija ima jednu od najvećih stopa ispuštanja ugljikova dioksida po stanovniku u svijetu i jedan je od najvećih izvoznika ugljena.

Zemlja već dugi niz godina pokušava uvesti porez za onečišćivače ili sustav razmjene emisijskih kvota, ali su ti pokušaji redovito propadali.

Protivnici uvođenja tog poreza, ponajprije konzervativna stranka i veliki rudarski koncerni, tvrde da će on povećati životne troškove australskih kućanstava, negativno djelovati na zapošljavanje i neće biti koristan na globalnoj razini.

Visina poreza bit će nepromjenjiva i iznosit će 23 australska dolara po toni ugljikova dioksida, a 2015. porez će zamijeniti sustav razmjene emisijskih kvota (ETS).

Tim se mjerama želi smanjiti ispuštanje ugljikova dioksida za 80 posto do 2050. u odnosu na njegovu razinu u 2000.