NE MIGRANTIMA

Australija kreće Trumpovim stopama oko graničnih kontrola

30.01.2017 u 13:23

Bionic
Reading

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop izjavila je danas kako će australske vlasti podržati Sjedinjene Države u implementaciji strogih migrantskih zakona i graničnih kontrola

'Uvjerena sam kako će australska i američka vlada nastaviti podržavati jedna drugu kako bi se osigurala implementacija naših strožijih migrantskih zakona, kao i pojačanje granične kontrole', kazala je Bishop, a prenose svjetski mediji.

Šefica australske diplomacije dodala je kako Canberra i Washington imaju dugu zajedničku povijest te kako ona osobno želi osigurati nesmetane posjete Australaca Sjedinjenim Državama i obrnuto.

Iako se Australija proglasila useljeničkom zemljom i posebnim je zakonom uredila proces useljavanja, konzervativna vlada premijera Tonyja Abbotta je nizom mjera doprinijela smanjenju broja ulazaka ilegalnih migranata na taj otok. Naime, australska mornarica ima zadatak zaustavljati brodove s izbjeglicama i prinuditi ih na promjenu smjera te povratak na mjesto odakle su krenuli. Za izbjeglice koje ipak ne budu zaustavljene formirani su prihvatni centri na otočnim državama Nauru i Papua-Nova Gvineja.

Organizacije koje se zalažu za ljudska prava, pak, u ovoj antimigrantskoj politici premijera Abotta vide povod za žestoke kritike, budući da izvješća iz prihvatnih centara govore o neljudskim uvjetima u kojima australske vlasti smještaju migrante.