kompleksni sukobi

Asadova vojska pomaže Kurdima, a Turci zaprijetili novom ofenzivom

19.02.2018 u 15:20

Bionic
Reading

Kurdske snage postigle su proteklog vikenda dogovor s vlastima u Damasku o ulasku sirijske vojske u područje Afrina kako bi odbile turske napade, izjavio je viši kurdski dužnosnik Badran Džia Kurd

Dužnosnik je kazao kako će sirijske snage biti raspoređene na položajima u pograničnom području te da bi u područje Afrina mogle ući u iduća dva dana.

Sporazum naglašava sve kompleksniju situaciju u sjevernoj Siriji, u kojoj su kurdske skupine, sirijska vlada, sirijski pobunjenici, Turska, SAD i Rusija upleteni u kompleksnu mrežu neprijateljstava i krhkih saveza.

Prema mišljenju analitičara, kompleksni odnosi sirijske vlade i sirijskih Kurda, strana koje kontroliraju veći dio teritorija od ostalih snaga, bit će važan element u određivanju budućih pravaca sukoba.

Podsjetimo, Turska je prošlog mjeseca započela kopnenu i zračnu ofenzivu u Afrinu i time otvorila novu bojišnicu u građanskom ratu u Siriji.

Kurdi iz Narodnih zaštitnih postrojbi, a koje naoružavaju Sjedinjene Države, zauzeli su velik dio teritorija na sjeveru Sirije koji je bio pod kontrolom tzv. Islamske države. No Sjedinjene Države im u Afrinu nisu pružili podršku, unatoč značajnoj nazočnosti američke vojske u toj ratom razorenoj državi.

Kurdska milicija u Afrinu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vlada sirijskog predsjednika Bašara al Asada ima kompleksan odnos s Narodnim zaštitnim postrojbama, ali su tijekom rata u Siriji uglavnom izbjegavali izravni sukob te je više puta istaknula kako je moguć trajni sporazum, ali su se, s druge strane, više puta sukobili oko vizije Sirije u budućnosti.

Kurdski dužnosnici naglašavaju kako je sporazum s Damaskom isključivo vojne prirode te kako širi politički dogovori još nisu postignuti.

Sporazum Kurda i Asada mogao bi navesti Tursku da povuče svoje snage te da završi sa zračnim i kopnenim ofenzivama koje već mjesec dana traju u cilju protjerivanja kurdskih milicija iz te pogranične enklave.

S druge pak strane, ulazak vladinih snaga u Afrin bi provladine sirijske snage približio granici s Turskom, što bi moglo osnažiti intenzitet kompleksnih sukoba.

  • +4
Turska vojska u Afrinu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u ponedjeljak kako će se turska vojska suprotstaviti sirijskim državnim snagama ukoliko uđu u sjeverozapadnu pokrajinu kako bi zaštitile pripadnike kurdske milicije.

'Ukoliko režim dolazi da bi potisnuo Radničku stranku Kurdistana i kurdske milicije, nema problema. Međutim ukoliko dolaze obraniti kurdske milicije, onda nitko i ništa neće zaustaviti turske vojnike', zaprijetio je turski šef diplomacije.