RAT U SIRIJI

Asad hvali vojne uspjehe, Putin s UNESCO-om dogovorio razminiranje Palmire

29.03.2016 u 20:47

Bionic
Reading

Uspjesi sirijske vojske i snažna potpora Rusije ubrzat će postizanje političkog rješenja za građanski rat, izjavio je u utorak sirijski predsjednik Bašar al-Asad za rusku agenciju RIA, dva dana nakon što su jedinice sirijske vojske uz rusku pomoć iz zraka preuzele kontrolu nad drevnom Palmirom koja je u rukama Islamske države bila od svibnja 2015.

"Vojna potpora Rusije, potpora koju Siriji pružaju njezini prijatelji i vojni uspjesi sirijske vojske - sve će to pridonijeti ubrzanju političkog rješenja, a ne obrnuto", izjavio je Asad.

Sirijski predsjednik se osvrnuo i na indirektne mirovne pregovore pod okriljem UN-a u Ženevi i kazao da je njegovo izaslanstvo "pokazalo fleksibilnost" u razgovorima s oporbom "kako se ne bi propustila niti jedna šansa" za postizanje rješenja.

Pregovori, međutim, ne bilježe neki napredak jer su vlada i oporba stubokom podijeljene oko pitanja političke tranzicije, posebice oko Asadovog ostanka na vlasti.

Putin s UNESCO-om dogovorio razminiranje Palmire

Rusija je dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje drevnog sirijskog grada Palmire, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Dodao je da je odobrenje dobio u telefonskim razgovorima s direktoricom UNESCO-a Irinom Bokovom i sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Grad Palmira, izgrađen u pustinjskoj oazi, nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine sa spomenicima starima tisućama godina.

Ruska vojska pomogla je prošloga tjedna sirijskim snagama da oslobode grad od terorista Islamske države koja ga je držala gotovo godinu dana i uništila brojne spomenike koji datiraju prije muslimanskog proroka Muhameda.

Sirijska uprava za muzeje optimistična je oko obnove uništenih lokacija, među kojima su hramovi Bel i Baal-Shamin i nada se da bi mogli biti obnovljeni u roku dvije godine.

"Više od 80 posto antikviteta na području muzeja je sačuvano i u zadovoljavajućem je stanju", priopćila je uprava.

Čelnik UNESCO-ova tima za hitne intervencije Giovanni Boccardi rekao je u utorak da je ta UN-ova agencija osigurala 2.7 milijuna eura za odnovu sirijske spomeničke baštine.