trodnevnu žalost

Armenija: Napetosti traju dok tisuće građana oplakuju žrtve iz Karabaha

19.12.2020 u 15:34

Bionic
Reading

Armenski premijer Nikol Pašinjan u subotu je predvodio mimohod koji je okupio tisuće građana, a održava se u znak sjećanja na ubijene u sukobima s Azerbajdžanom dok ta kavkaska zemlja počinje trodnevnu žalost za žrtvama usred perzistirajućih napetosti. Oporba je vršila snažan pritisak na Pašinjana, tražeći od njega ostavku, nakon što je u šestotjednim sukobima s Azerbajdžanom zbog nesuglasica u pogledu regije Nagorno Karabah ubijeno gotovo 3000 Armenaca.

Armenija u subotu počinje obilježavati trodnevnu žalost za žrtvama sukoba, a oporba nastavlja vršiti pritisak na Pašinjana, tražeći od njega podnošenje ostavke zbog neuspješnog rješavanja sukoba i, kako kažu, sklapanja ponižavajućeg mirovnog sporazuma s Azerbajdžanom.

Pašinjan je, u pratnji najviših dužnosnika predvodio povorku građana do memorijalnog kompleksa u glavnome gradu Erevanu, gdje su pokopane žrtve sukoba. "Čitava je nacija prošla i još uvijek prolazi kroz noćnu moru", rekao je Pašinjan u video obraćanju uoči spomen-marša.

"Ponekad se čini da su svi naši snovi ugašeni, a optimizam uništen", dodao je Pašinjan, kojega oporba naziva "izdajnikom" jer je pristao okončati rat pod uvjetima koje su postavili Azerbajdžanci. Četrdesetpetogodišnji premijer je rekao da ne kani podnijeti ostavku te da je mirovni sporazum bio jedina opcija za Armeniju, jamčeći tako opstanak Karabaha.

Mnogi Pašinjanovi kritičari u subotu su rekli kako smatraju da bi se armenski čelnik trebao kloniti memorijalnog groblja prema kojemu je krenula povorka. Jedan od sudionika mimohoda, Mišak Avetisjan, koji je u ratu izgubio sina novinarima je kazao kako smatra da Pašinjan "ne smije skrnaviti grobove naše djece"

Shrvani otac je rekao je da bi premijer trebao pasti na koljena i "moliti za oprost". Mnogi su Pašinjanovi kritičari skandirali "Nikol izdajico!", a vlasti dramatično pojačavaju sigurnost na groblju.

Rat je završio u studenome mirovnim sporazumom postignutim uz posredovanje Moskve kojim su Armenci ustupili teritorij Azerbajdžanu, zemlje iza koje stoji njezin bliski saveznik Turska.