PORAZ HOMOFOBA

Arizona obustavila usvajanje antigej zakona jer šteti ekonomiji

27.02.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Pod pritiskom političara i američke javnosti, guvernerka Arizone Jan Brewer potpisala je dokument kojim obustavlja usvajanje antigej zakona u toj saveznoj državi

Brewer je ranije najavila da će 'donijeti ispravnu odluku', što je i učinila te obavijestila građane i građanke putem Twittera, napisavši 'Prije samo nekoliko trenutaka stavila sam veto na prijedlog zakona SB1062', prenosi CroL. Guvernerka je time obustavila uvođenje izravne diskriminacije LGBT osoba u Arizoni i time poslala simboličnu poruku ostalim guvernerima u saveznim država na američkom jugu. 'Taj zakon donio bi nam više problema nego koristi. Zakon se uopće ne odnosi na religijske slobode poslodavaca u Arizoni. Nisam čula ni jedan slučaj u kojem je neki poslodavac diskriminiran na temelju svojih religijskih uvjerenja', kazala je Brewer.

Senat u Arizoni usvojio je prijedlog zakona prošlog tjedna te izazvao burne reakcije diljem SAD-a. Negativni komentari stigli su i od samih republikanaca koji su shvatili da su 'zeznuli stvar', kao i od uglednih tvrtki poput Marriotta, Applea i American Airlinesa. Svoju su zabrinutost iskazali mnogi poslodavci u Phoenixu jer je taj grad dobio domaćinstvo Super Bowla 2015, zbog čega se oglasio i organizacijski odbor najvećeg američkog sportskog događaja koji je poručio da bi 'usvajanje tog zakona samo naštetilo ekonomiji države'. Osim Arizone, prijedlozi zakona kojima bi poslodavci imali pravo odbiti pružiti usluge LGBT osobama zbog 'religijskih uvjerenja' nisu uspjeli proći u Tennesseeju, Kansasu, Južnoj Dakoti ni Maineu.