SLOVENCI ODLUČILI

Arbitražni sporazum ide na referendum

10.11.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Parlamentarni zastupnici četiriju stranaka slovenske vladajuće koalicije uložili su u ponedjeljak navečer svoje potpise za pokretanje savjetodavnog referenduma o arbitražnom sporazumu što su ga prošlog tjedna potpisali slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, objavili su u utorak ujutro vodeći slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore.

O tome bi, kako dodaju, nešto više trebalo biti poznato tijekom današnjeg dana, kada inicijatori referenduma namjeravaju inicijativu predstaviti na konferenciji za novinare.

Prema teletekstu Slovenske televizije, slovenska vlada u četvrtak bi na svojoj redovnoj sjednici trebala uskladiti svoju već najavljenu inicijativu da se arbitražni sporazum prije postupka ratifikacije preda na prosudbu Ustavnom sudu, a prema prema nekim izvorima na istoj će sjednici donijeti i prijedlog zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma. Slovenski mediji kao mogući termin za održavanje savjetodavnog referenduma navode početak iduće godine.

Održavanje konzultativnog referenduma, kako bi se izbili iz ruku navodi opozicije da je arbitražni sporazum za Sloveniju loš i da je zaključen bez sudjelovanja oporbe i mišljenja građana, podržali su krajem prošlog tjedna najprije predsjednik države Danilo Tuerk, a onda i premijer Borut Pahor.