VUČIĆEV PROJEKT

Arapi ulažu 3 milijarde eura u 'Beograd na vodi'?

18.01.2014 u 22:02

Bionic
Reading

Mohamed Al Alabbar, predsjedavajući investicijske tvrtke “Emaar properties” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja je u Dubaiju podigla najvišu zgradu na svijetu Burj Khalifa, predstavio je u subotu u Vladi Srbije projekt “Beograd na vodi” u koji je spreman uložiti više od tri milijarde dolara, objavljeno je u subotu u Beogradu.

Prezentaciji su nazočili vicepremijer Aleksandar Vučić, predsednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović, te članovi vlade, a projekt “Beograd na vodi” će, kako je najavljeno, voditi tvrtka “Eagle Hills” čije je sjedište u Emiratima i fokusira se na velike projekte u području nekretnina na međunarodnom tržištu.

Tvrtka “Eagle Hills” je, objavljujući početak radova, istaknula da se projekt “Beograd na vodi“ realizira uz potporu Vlade Srbije i zahvaljujući jakim bilateralnim odnosima UAE i Srbije, poglaviti nakon nedavnog posjeta Beogradu princa prestolonasljednika Emirata, šeika Mohameda Bin Zayeda Al Nahyana, navedeno je u priopćenju iz ureda srbijanskog vicepremijera Aleksandra Vučića.

“Eagle Hills” očekuje da njezini projekti, kako se navodi u priopćenju ove tvrtke, pridonesu do pet posto domaćeg bruto proizvoda (BDP) u gradovima u kojima gradi svoje mega projekte.

Projekt “Beograd na vodi” obuhvatio bi obalni dio grada uz Savu prema ušću u Dunav, a činili bi ga u prvoj zoni ekskluzivni hoteli i najveći tržni centar u Srbiji, druga bi zona obuhvatila gradnju kulturnih i sportskih objekata, a u trećoj bi bili komercijalni objekti.

Srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je nazočio prezentaciji, ocijenio je da bi realizacija tog projekta, uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize.

Ideje arhitekata i urbanista o “silasku” Beograda na rijeke Savu i Dunav stara je više od četiri desetljeća, a projekt nazvan “Beograd na vodi” Vučićeva Srpska napredna stranka predstavila je u izbornoj kampanji 2012. godine ustvrdivši da će on uposliti domaća građevinska poduzeća i pridonijeti otvaranju oko 200.000 radnih mjesta.