trumpove pristaše

Aplikacija za upoznavanje: Mogu oženjeni i umjereni liberali, ali ne i homoseksualci

20.02.2018 u 20:58

Bionic
Reading

Ljubavni sastanci postali su ispolitizirani, rezultati su najnovije studije koju je proveo Tinder, jedna od najpopularnijih svjetskih aplikacija za upoznavanje novih ljudi, a neke od njih, rezervirane za Trumpove pristaše, poprilično su homofobne i uvredljive

Tinderova studija otkrila je kako čak 71 posto ljudi koji pronalaze partnere putem interneta smatra da su suprotni politički stavovi prepreka za uspješnu vezu.

Usporedo s Tinderovom studijom pojavile su se i dvije nove aplikacije za ugovaranje ljubavnih sastanaka koje su kreirane ekskluzivno za pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Radi se naime o aplikacijama Trump Dating te Trump Singles, no one nisu prve te vrste jer su se politički usredotočene stranice koje pružaju usluge usamljenim republikancima i demokratima pojavljivale i ranije.

Tako je, primjerice, ranije postojao portal za samce Feel the Bern, namijenjen pristašama senatora Bernieja Sandersa, kandidata na predsjedničkim izborima 2016. godine. Tvrtka IAC, u čijem vlasništvu se nalazi portal za ugovaranje sastanaka match.com, najavila je usred predsjedničke političke kampanje pokretanje stranice naziva TrumpPeopleMeet.com, no ona nije zaživjela.

  • +9
Melania i Donald Trump na balu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No najnoviji portal za ugovaranje sastanaka – Trump Dating – izazvao je negodovanje dijela američke javnosti jer su se na njemu isticale politički orijentirane parole i namjere poput 'istjerajte liberale iz vašeg ljubavnog života', a s vremenom je ukinuto i spominjanje Trumpova 'lika i djela' te je ostalo tek njegovo ime u nazivu specijalizirane stranice.

Ipak, stranica sadrži komentare o polarizaciji američke politike pa tijekom potrage za potencijalnim partnerom nije neobično vidjeti poruke i šifre tipa 'bez Trumpovih pristaša, molim' ili 'ponosni liberal'.

Portal je navukao kritike zbog ignoriranja LGBT osoba jer nudi samo dvije opcije samoodređivanja – heteroseksualan muškarac ili heteroseksualna žena. Istovremeno, oženjeni ili udane su dobrodošli pa se tako pri registraciji i određivanju ljubavnog statusa nude opcije poput 'imam značajnu osobu', 'sretno oženjen/udata' ili nesretno oženjen/udata'.

Začuđujuća je i opcija pri određivanju nacionalnosti jer portal nudi mogućnost određivanja poput 'Skandinavac', 'zapadni Europljanin' ili 'istočni Europljanin', ali i opciju Eskim, što je uvredljiv naziv za Inuite koji naseljavaju Aljasku, sjevernu Kanadu i Grenland.     

Nakon otvaranja profila nailazi se i na političko izjašnjavanje pa se tako nudi opcija 'umjereni liberal', a sve po cijeni članarine od 14 dolara za šest mjeseci.