SMEĆE

Apel: Zaustavite rat smećem na zagrebačkim ulicama

28.12.2021 u 21:34

Bionic
Reading

Udruga Ekologija grada apelira da se napokon okonča rat smećem koji se vodi na ulicama Zagreba u korist javnog zdravlja i interesa građana.

Posljednjih tjedana mediji su ponovo puni pritužbi građana i izvješća o tome da se određene kategorije otpada uopće ne odvoze. To je, nažalost, istina, i najgori – 'Napuljski scenarij', kojeg su se mnogi pribojavali zadnjih pet godina – upravo je u tijeku. Ilegalna odlagališta zagrebačkog smeća više nisu samo van njegovih granica i na periferiji – u Samoboru, Sisku – već se bespravno odlaganje preselilo u samo središte grada: park-šumu Jelenovac, Čulinečku ulicu, Špansko, Novi Zagreb, i druge lokacije unutar onoga što zovemo i 'zona ZET-a'.

Na sreću, zbog zime, na gomilama smeća usred grada još se ne okupljaju veće količine insekata, ali i taj trenutak će doći – kada će se epidemiološkoj ugrozi od Covida priključiti zdravstvena opasnost od našeg vlastitog otpada.

Ova tužna situacija, tvrde, posljedica je nepoštovanja zakona i svojevrsnog inata, koji spriječava aktualnu gradsku upravu da konzumira postojeće i po natječajima sklopljene ugovore o odvozu otpada.

- Zato pozivamo nadležnog ministra Tomislava Ćorića da hitno razmotri otvoreno pismo koje mu je sedam udruga poslao 22. studenog o stanju sa odlaganjem otpada u Zagrebu, a kojim se na vrijeme anticipiralo ovo stanje. Također pozivamo DORH i USKOK da razmotre prijavu koju je naša Udruga urudžbirala 8. prosinca, a kojom se upućuje na detalje koji nas sve skupa čine taocima ove po zdravlje opasne situacije. Upravu Grada i sve dionike odvoza otpada pozivamo na razum i dogovor u javnom interesu, kažu iz Udruge Ekologija grada.