REAKCIJA PRAVOBRANITELJICE

Apel građanima nakon trovanja djevojčice kokainom

06.10.2016 u 15:28

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić najavila je da će zatražiti izvješće nadležnih institucija u slučaju 4-godišnjakinje koja je preživjela trovanje kokainom u obiteljskom stanu u Zagrebu te će pratiti njihovo postupanje. Osvrćući se za tportal na ovaj slučaj, koji je potresao i liječnike u KBC-u Sestre milosrdnice, pravobraniteljica ujedno poziva građane da prijave nadležnim tijelima - centrima za socijalnu skrb ili policiji - svaku sumnju na ugroženost prava djeteta, posebice života i zdravlja

Djevojčicu su na hitni bolnički prijem u nedjelju zbog neuroloških problema doveli roditelji, a prema pisanju 24sata, oboje su od ranije poznati policiji kao korisnici kokaina, iako nisu osuđivani. Kod liječnika se probudila sumnja te su u bolnicu pozvali policiju, a nakon kriminalističke obrade roditelji su prijavljeni za povredu djetetovih prava.

Završili su u istražnom zatvoru na mjesec dana, a nadležni centar za socijalnu skrb, kojoj obitelj ranije nije bila prijavljivana, u ponedjeljak je dobio prijavu policije o tome što se dogodilo. Centar je, piše Jutarnji list, odmah izrekao mjeru žurnog izdvajanja djeteta iz obitelji te će djevojčica poslije izlaska iz bolnice biti zbrinuta u široj obitelji.

'Za ovaj slučaj saznali smo iz medija. S obzirom da je riječ o ugrožavanju života i zdravlja djeteta, moguć je između ostaloga kaznenopravni progon roditelja, kao i mjere obiteljskopravne zaštite, od kojih najstroža može biti oduzimanje roditeljske skrbi. Dijete se u pravilu povjerava drugoj fizičkoj osobi ili ustanovi koja će skrbiti o njemu. O konkretnim aktivnostima koje su poduzete za zaštitu djeteta u ovom slučaju zatražit ćemo izvješće nadležnih institucija te pratiti njihovo postupanje', najavila je pravobraniteljica Milas Klarić za tportal.

U kojim je slučajevima potreban pojačan nadzor roditelja?

Smatra li ona da u svrhu zaštite zdravlja i sigurnosti djece treba u najmanju ruku provoditi pojačani nadzor roditelja koji su registrirani ovisnici?

Kad postoji sumnja da je dijete ugroženo u obitelji, svi oni koji imaju saznanja o mogućoj ugrozi djeteta dužni su o tome obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb, podsjeća Milas Klarić, dodajući da je odgovornost za zdravlje i pravilan razvoj djeteta prvenstvena odgovornost roditelja i šire obitelji djeteta, ali isto tako i zajednice i institucija iz djetetove neposredne okoline koje mogu imati saznanja o eventualnoj ugroženosti djeteta te o tome trebaju obavijestiti nadležna tijela.

'Odgovornost je nadležnih tijela da učine detaljnu procjenu razvojnog rizika i sigurnosti djeteta u obitelji te sukladno tome, u najkraćem mogućem roku, donesu odluke o mjerama za zaštitu djeteta. Pojačani nadzor roditelja nužan je uvijek kad postoji sumnja na ugroženost prava djeteta, bez obzira o kojim ugrožavajućim okolnostima je riječ. Problem nastaje kad nadležna tijela ne reagiraju dovoljno brzo i profesionalno ili kada nadležna tijela uopće nemaju saznanja o ugrožavajućem ponašanju roditelja. Stoga upućujemo apel javnosti da prijavi nadležnim tijelima (centrima za socijalnu skrb ili policiji) svaku sumnju na ugroženost prava djeteta, posebice života i zdravlja', poručila je pravobraniteljica za djecu.