OŠTRA PORUKA VLADAJUĆIMA

Antifašisti organiziraju 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma'

14.04.2016 u 12:52

Bionic
Reading

Antifašistička liga Republike Hrvatske (AFL) pridružit će se komemoraciji jasenovačkih žrtava koju organizira Koordinacija židovskih općina 15. travnja u Spomen području Jasenovac, kao i komemoraciji 24. travnja u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i Srpskog narodnog vijeća, priopćio je Zoran Pusić, predsjednik AFL-a, najavljujući i da će se u petak, 22. travnja, na dan službene državne komemoracije žrtvama tog konc logora, u Zagrebu održati skup 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma'

U petak, 22. travnja s početkom u 17 sati kod popularne Džamije na Trgu žrtava fašizma, gdje je inače smješteno i sjedište HDZ-a, održat će se skup u organizaciji AFL-a kao 'izraz sjećanja na sve jasenovačke žrtve ustaškog režima i zabrinutosti zbog aktualnog revizionizma kojeg tolerira i podupire aktualna hrvatska vlast'.

Kao neposredni povod skupu 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma', Zoran Pusić navodi bojkot službene državne komemoracije od strane Koordinacije židovskih općina i Srpskog narodnog vijeća. Te organizacije, naime, predstavljaju potomke ljudi koji su bili žrtve Jasenovca i ostalih logora ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata samo zato što su bili Židovi ili Srbi.

'Nazivanje tog bojkota politikanstvom i politizacijom žrtava ne samo da je neistinito, ono je krajnje licemjerno i neodgovorno. Te organizacije nemaju nikakvu korist od koraka na koji su se odlučile i to pod velikim pritiskom takoreći svakodnevne relativizacije zločinačkog karaktera ustaštva, slobodnog veličanja tog režima i, najblaže rečeno, nereagiranja sadašnje Vlade na te pojave', konstatira Pusić.

Ujedno, AFL upozorava političare na vodećim pozicijama vlasti u Hrvatskoj da je najbesramnija politizacija žrtava Jasenovca upravo prešućivanje političkog konteksta koji je do tih žrtava doveo.

'Jer žrtve Jasenovca i ostalih ustaških logora nisu žrtve tsunamija ili potresa, pa ni osvete. One su žrtve politike i ideja koje su vladale u NDH, a čiji otvoreni apologeti sjede u današnjoj Vladi RH', zaključio je Zoran Pusić u ime Antifašističke lige RH.