OŠTRA OSUDA

Antifašisti Bozaniću: Komunizam i fašizam nisu isti!

10.09.2013 u 14:27

Bionic
Reading

Savjet antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske prozvao je danas kardinala Josipa Bozanića i dio crkvenih velikodostojnika da čine historiografski zločin zbog toga što, kako tvrde, pokušavaju izjednačiti fašizam i komunizam

Bozanićevo obraćanje vjernicima u Mariji Bistrici kao i cjelokupno djelovanje katoličke crkve u posljednje vrijeme ide u smjeru nastojanja da se izjednači fašizam i komunizam, smatra predsjednik Savjeta antifašista Daniel Ivin.

'Nitko ne negira da je u komunizmu bilo zločina, no nedopustivo je uspoređivati fašizam s komunizmom', poručio je Ivin na konferenciji za novinare. Takvim nastupima, drže antifašisti, Bozanić i Crkva prestaju biti duhovna organizacija i postaju politička organizacija.


Tražit će, kažu, novac da se temeljito istraži ponašanje Crkve u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu. Smatraju i kako se nedovoljno spominje činjenica da je velik broj svećenika bio u partizanima. Pod komunizmom se 1943. osnivao ZAVNOH usred fašističke Europe, ističe Ivin i dodaje kako je ZAVNOH bio prvi demokratski parlament jer su tom događaju nazočili i HSS-ovci i predstavnici Samostalne demokratske stranke.

'Rezolucija Vijeća Europe iz 2006. o zločinima komunizma nigdje ne uspoređuje fašizam i komunizam, a u četvrtoj točki čak govore i kako su postojale komunističke partije koje su doprinjele izgradnji demokratskih procesa u Europi', poručio je Ivin.