POŽEGA

Ankica Tuđman otkrila spomenik Franji Tuđmanu

17.09.2010 u 22:54

Bionic
Reading

U povodu 19. obljetnice oslobođenja vojarne u Požegi večeras je u ulici dr. Franje Tuđmana svečano otkrivena spomen bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Bistu, rad akademskog kipara Ivana Briskog, uz nazočnost mnogobrojnih Požežana, otkrila je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana.

"Stvarno sam dirnuta kao i svaki puta kada se otkriva spomen bista jer to još uvijek potvrđuje kako hrvatski narod cijeni ono što je dr. Franjo Tuđman učinio kao prvi hrvatski predsjednik", izjavila je Ankica Tuđman. Rekla je kako u Hrvatskoj ima 200-tinjak ili spomenika ili naziva ulica i trgova koji nose ime dr. Tuđmana.

Mnogobrojne Požežane te brojne goste i hrvatske branitelje koji su večeras pristigli u Požegu uoči sutrašnjih 15. sportskih igara dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, pozdravio je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. Rekao je kako je spomenik podignut upravo uz obližnji atletski stadion na kojemu je 1990. godine dr. Franjo Tuđman održao povijesni govor i pozvao sve Hrvate na pomirbu.

"Danas kada moramo u Europu, treba posebno naglasiti da je dr. Franjo Tuđman kao antifašista i sudionik borbe protiv fašizma na kojim zasadama je i stvorena Republika Hrvatska, uočio i opasnost ograničavanja državnog suvereniteta u međunarodnoj zajednici i tako postao promotor ideje o individualizaciji malih naroda i neotuđivom pravu na nacionalnu suverenost", rekao je gradonačelnik Ronko.

Na prigodnoj se svečanosti nazočnima obratio i Miroslav Tuđman, zahvaljujući se svima koji su omogućili postavljanje spomenika predsjedniku Franji Tuđmanu, jer su, kako je istaknuo, memorijalni spomenici javna poruka koji postaju dio javnoga znanja, te govore o tomu tko smo, što smo, što smo bili i što želimo biti.

U sklopu obilježavanja 19. obljetnice oslobođenja požeške vojarne danas su na Trgu 123. brigade HV-a kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, vijence položili i svijeće zapalili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, vojske, policije, grada Požege, Požeško-slavonske županije i državne uprave.