lokalni izbori

[ANKETA] Riječka gužva u šesnaestercu: Čak 13 kandidata želi fotelju Vojka Obersnela. Tko je vaš favorit?

27.04.2021 u 08:53

Bionic
Reading

Izbori u Rijeci, baš kao i u Zagrebu, ove godine više su nego zanimljivi. Nakon više desetljeća vladavine SDP-ova Vojka Obersnela, Riječani biraju novu prvu osobu grada. Na 'meniju' je čak 13 imena, naravno ako svi uspiju prikupiti potpise za kandidaturu

Za sada najviše šanse prema anketama ima dosadašnji zamjenik Vojka Obersnela Marko Filipović (SDP). Ulazak u drugi krug za njega je prilično izvjestan, no s kime će u ring? Tu je već ne dilema, nego je nekoliko pretendenata za ulazak u drugi krug.

Imamo kandidata Mosta, vjeroučitelja i saborskog zastupnika Marina Miletića, nezavisnog Davora Štimca, nekadašnjeg ravnatelja KBC-a Rijeka te HDZ-ova Josipa Ostrogovića, nedavno izabranog za predsjednika riječkog HDZ-a, a prema anketama, svi oni u prvom krugu dobivaju između 10 i 15 posto glasova.

Među 13 potencijalnih kandidata još je jedan riječki dogradonačelnik i nekadašnji saborski zastupnik Nikola Ivaniš, kandidat Primorsko-goranskog saveza.

Kandidirala se i odvjetnica Ana Blečić Jelenović, kojoj je ovo prvi izlet u politiku, na Listi za Rijeku.

Za razliku od nje, Katarina Peović, kandidatkinja Radničke fronte i saborska zastupnica, dobro je poznata široj javnosti. Peović je rođena u Zagrebu, a u Rijeci radi zadnjih 15 godina.

  • +6
Kandidati za riječkog gradonačelnika Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kandidat je i Nebojša Zelič u ime Možemo!. On je predstojnik Centra za studije mira i konflikata na riječkom Sveučilištu te radi na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Iskusni političar, nekadašnji HDZ-ovac Hrvoje Burić ponovno ide u utrku za riječkog gradonačelnika. Burić je kandidat Nezavisne liste Bura. Ovog puta ankete mu ne daju veliku mogućnost ulaska u drugi krug, tako da nije izvjesno da će ponoviti uspjeh s prošlih lokalnih izbora, kada je u drugom krugu izgubio od Obersnela.

Prvi čovjek Rijeke želi biti i bivši SDP-ovac Vlado Mezak, bivši ravnatelj riječke Lučke uprave koji izlazi na izbore kao nezavisni kandidat.

Nezavisni kandidat je i nekadašnji član Zelene stranke Aljoša Babić, a u utrku ide pod sloganom 'Pokrenimo rijeku promjena'.

Zadnji je u utrku ušao Moris Hranj, rođeni Splićanin koji živi i radi u Rijeci, kao kandidat koalicije HSP-a i Domovinskog pokreta. Hranj je financijski konzultant.

Kandidaturu je istaknuo i Vedran Vivoda, zajednički kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera. On je gradski vijećnik Akcije mladih i privatni poduzetnik u kreativnim industrijama.