SDP-U 7. IZBORNA JEDINICA

Anketa Nove TV: HDZ slabiji nego lani, ali zadržao prednost u Dalmaciji

06.09.2016 u 22:21

Bionic
Reading

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje u 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna. U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 7., 9. i 10. izbornu jedinicu

7. izborna jedinica: Narodna koalicija vodi, Bandić uzeo jedan mandat Mostu

Narodna koalicija u 7. izbornoj jedinici, koja se proteže od Jaruna do Novog Vinodolskog, prva je lista s osvojenih 35,6 posto potpore birača, a za njom je HDZ s 31 posto potpore. Slijede tri stranke - doslovno prsa u prsa. Bandićeva koalicija ima 8,9 posto, Most ima 8,8 posto, a Živi zid 8,7 posto.

I čini se da je tu više-manje sve jasno kod podjele mandata, prenosi Dnevnik.hr. Narodna koalicija osvaja šest zastupničkih mandata, HDZ ima pet zastupnika. A po jednog zastupnika imaju Bandićeva koalicija, Most i Živi zid. Most je izgubio jednog zastupnika kojeg mu je preotela Bandićeva koalicija. Svi mandati su vrlo izvjesni, tako da nema onih koje smatramo graničnim.

HDZ u 9. izbornoj jedinici najjači - ali ne kao prije

Lika i Sjeverna Dalmacija su i dalje politički najjača utvrda HDZ-a te sada osvaja 46,4 posto potpore birača. Daleko iza je Narodna koalicija s potporom od 24,1 posto. Slijedi Most koji uživa potporu od 13,4 posto, Živi zid je na šest posto, a u mogućnosti da se nađe u podjeli mandata je i Bandićeva koalicija jer se nalazi blizu praga s 3,8 posto.

U mandatima, HDZ bi osvojio sedam mandata, Narodna koalicija imala bi četiri mandata, Most dva, a Živi zid jedan mandat. No u toj izbornoj jedinici jedan je mandat granični i pripada Živom zidu, no za njega se još bore i mogu ga osvojiti i Bandićeva koalicija ili HDZ. Znači, za taj jedan granični mandat bore se trenutno tri stranke.

U 10. izbornoj jedinici HDZ prvi, ali slabiji, a Most gubi mandat

Još jedna dalmatinska izborna jedinica, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju, daje potporu HDZ-u s 38,8 posto. Slijedi Narodna koalicija s 28 posto. Most ima potporu od 17,1 posto, a tu su još Živi zid s 5,3 posto te stranka Pametno s četiri posto.

U mandatima, HDZ bi osvojio šest mandata, Narodna koalicija njih pet, a Most tri. I u ovoj izbornoj jedinici samo je jedan granični mandat i to Mostov. Moguće je da ga ta stranka izgubi - onda bi mogao pripasti HDZ-u i time mu učvrstiti snagu sedmim mandatom. No mogao bi pripasti i Živom zidu ili stranci Pametno, kojima bi to bio jedini mandat u 10. izbornoj jedinici. Dakle, za taj jedan mandat bore se četiri opcije.

HDZ vodi nakon objave rezultata u sedam izbornih jedinica

Nakon objave rezultata u sedam izbornih jedinica HDZ bi bio u prednosti za jedan mandat u Saboru. HDZ i partneri imali bi 39 mjesta u Saboru, a Narodna koalicija njih 38. Most bi imao devet mandata, Živi zid pet, a Bandićeva koalicija i IDS svaki po tri. Jedan mandat osvaja HDSSB.

Detaljne rezultate istraživanja Nove TV pogledajte OVDJE.

Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske. Ispitanici su se izjašnjavali o političkim preferencijama metodom tajnog izjašnjavanja (samostalno zaokruživanje liste na glasačkom listiću). U istraživanju je sudjelovalo preko 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici.

Uzorak je reprezentativan za svaku izbornu jedinicu s obzirom na broj punoljetnih stanovnika prema županiji i veličini naselja te prema spolu i dobi ispitanika. Pogreška mjerenja na razini izborne jedinice je oko +/-4,8 posto.