pitamo vas

[ANKETA] Nova energija HDZ-a ili nezavisni: Osječani, kome ćete dati glas u drugom krugu, Ivanu Radiću ili Berislavu Mlinareviću?

20.05.2021 u 11:37

Bionic
Reading

Osijek je jedan od četiri najveća hrvatska grada u kojima će se ime gradonačelnika doznati u drugom krugu izbora. Ujedno, kao u ostalim najvećim gradovima, na čelo Osijeka 30. svibnja doći će sasvim nova osoba

U drugom krugu izbora u Osijeku sučelit će se HDZ-ov Ivan Radić i nezavisni Berislav Mlinarević, kojeg podržavaju Domovinski pokret i Most. Radić iz prvog kruga donosi veliko vodstvo jer je u nedjelju osvojio 13.655 glasova (38,69 posto) dok je Mlinarević pridobio gotovo dvostruko manje glasova, njih 6930 (19,63 posto).

Prema izlaznoj anketi koju je Nova TV, u suradnji s agencijom Ipsos, provela na biralištima u prvom krugu izbora, Osječani bi u drugom krugu u većini glasali za Radića. Naime on je prema anketi izbor za 48,9 posto anketiranih birača, a Berislav Mlinarević osvaja 36,1 posto. I dalje se ne želi izjasniti 15 posto glasača.

U anketi je provjereno i na čije glasače iz prvog kruga kandidati mogu računati. Ivan Radić tako povećava bazen glasača s 34 posto glasača HNS-ova Vladimira Hama, četvrtinom Šišljagićevih glasova i 40 posto Vanekovih birača.

Berislav Mlinarević raste na bazi 50 posto birača SDP-ova Gorana Kušeca te 46 posto onih koji su u prvom krugu glasali za Katarinu Kruhonju.

Iako je većina anketa uoči prvog kruga dala prednost Radiću, hoće li se one potvrditi ili će doći do iznenađenja, bit će jasno 30. svibnja.

Radić je kazao da je zadovoljan rezultatima prvog kruga jer je to više nego što su pokazivale ankete. Uoči prvog kruga dobio je i podršku aktualnog gradonačelnika Ivana Vrkića, a koji se nije kandidirao za novi mandat.

'Vodili smo konzistentnu politiku protekle četiri godine, kao što ćemo i narednih četiri afirmativnim primjerom. Četiri godine ukazivali smo na probleme u Osijeku i nudili rješenja. Kada preuzmem odgovornost, pozvat ću sve bivše gradonačelnike na kavu. Smatram da je svaki dao doprinos gradu i da mogu puno pomoći savjetima', kazao je Radić prije neki dan za Novu TV.

Berislav Mlinarević je pak odmah nakon što su u nedjelju zatvorena birališta poručio na koga računa u drugom krugu. 'U drugom krugu računam na sve one koji sada nisu izišli u većoj mjeri. Do sada sam radio samo dobro, išao sam samo naprijed. Vjerujem u potencijal Osijeka. U ovom slučaju računam i na lijeve i na desne, računam i na glasove HDZ-a i SDP-a. Računam na sve. To nije grad HDZ-a. Vidjeli smo što je državna politika učinila od države i Slavonije. Mi možemo bolje, mi to znamo', rekao je Mlinarević za HRT.