pitamo vas

[ANKETA] Nitko ne nosi maske niti poštuje razmak, dogodio se i incident s Hitnom, no iz Stožera tvrde - sve je bilo OK. Treba li zabraniti prosvjede protiv korone?

07.09.2020 u 11:06

Bionic
Reading

U središtu Zagreba u subotu se na Festivalu slobode okupilo nekoliko tisuća ljudi. Nije se poštovao razmak, prosvjednici nisu nosili maske. Epidemiolozi su ogorčeni. Slična okupljanja već su održana i u svijetu, a policija je u Berlinu prekinula prosvjed zbog nepridržavanja epidemioloških mjera

Dva dana nakon održavanja subotnjeg Festivala slobode u Zagrebu ne prestaju reakcije na incident u kojemu je Hitnoj pomoći bio prepriječen put do osobe kojoj je pozlilo na Trgu bana Josipa Jelačića.

'Mada su imali zvučne i svjetlosne signale, nisu bili propušteni. Također je navedeno da su građani bocama. Krenuli su najkraćim putem do Harmice, ali nakon intervencije policije morali su se okrenuti i obilaznim putem, Pod zidom, doći do Harmice. Radilo se o mlađoj muškoj osobi', rekao je za N1 Žarko Rašić, ravnatelj Hitne pomoći.

  • +7
Festival slobode u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Policija istražuje događaj. Prema Kaznenom zakonu od 2019., za one koji silom sprečavaju službene osobe u obavljanju dužnosti propisana je zatvorska kazna do tri godine. Već se postupa prema 29-godišnjaku i 39-godišnjaku zbog paljenja baklje i gađanja Hitne pomoći plastičnom bocom.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je da prema izvješću koje su dobili nije bilo kršenja epidemioloških mjera: 'Po izvješću inspektora civilne zaštite koji su bili na mjestu događaja, građani su se pridržavali propisanih mjera - držanje razmaka, bio je dezinficijensa, tako da u tom segmentu nije bilo problema.'

Slična okupljanja već su održana i u svijetu, a policija je prekinula prosvjed u Berlinu zbog nepridržavanja epidemioloških mjera.

I dok se čeka odluka hrvatske policije, mi vas pitamo: