pitamo vas

[ANKETA] Još je tjedan i pol do početka nastave. Je li vas strah poslati djecu u školu?

27.08.2020 u 20:14

Bionic
Reading

Brojke novozaraženih u Hrvatskoj i dalje ne padaju, a već za nešto više od tjedan dana učenici bi se trebali vratiti u školske klupe. Neki već predviđaju porast broja zaraženih s početkom škole, a najviše su pritom zabrinuti roditelji

Već za tjedan i pol, točnije 7. rujna trebala bi započeti nova školska godina, a Ministarstvo obrazovanja ovaj je tjedan izdalo upute za provođenje nastave.

Osnovno pravilo bit će držanje distance, točnije 1,5 metara u osnovnoj i dva metra u srednjoj školi. Kako bi osigurale tu distancu, škole će morati osigurati zamjenske učionice ili organizirati turnusnu nastavu na način da dio učenika jedan tjedan ide u školu, a drugi dio drugi tjedan. U tjednu kad ne bi išli u školu učenici bi imali online nastavu.

Upute traže i osiguranje toga da se učenici različitih razreda ne miješaju, ali i da dolaze u kontakt sa što manjim brojem nastavnika. Stoga se predlaže dvosatna ili trosatna nastava, rad u dvije smjene, da ne počinje za sve u isto vrijeme, ali i da se razlomi vrijeme odmora.

Maske će biti obavezne samo u nekim slučajevima, primjerice prilikom komunikacije nastavnika međusobno i u školskim hodnicima za sve. Maske će biti obvezne i za učenike viših razreda osnovne škole i učenike srednjih škola samo u slučajevima kada se neće moći postići razmak u učionici.

>>> [DOKUMENT] Pogledajte do u detalje razrađeni plan za rad vrtića i škola

Niži razredi neće morati nositi maske, no oni će funkcionirati po modelu balončića jer neće izlaziti iz razreda, imat će kontroliran odlazak u toalet, razrednica će s njima biti cijelo vrijeme i neće se miješati s ostalim razredima.

Online nastava održavat će se samo kada je kompletan razred ili škola u izolaciji ili kada se razred dijeli na turnusnu nastavu zbog nemogućnosti održavanja distance.

Temperatura se učenicima neće mjeriti u školi, ali roditelji će je morati mjeriti kod kuće, a u vrtićima i nižim razredima i upisivati svaki dan.

>>> Ovo smo toliko čekali? Sva rješenja za početak nastave spala na masku

No unatoč ovim uputama mnogi se pitaju hoće li sve škole moći osigurati distancu među učenicima i provedbu svih mjera.

Detaljne upute za sprječavanje i suzbijanje koronavirusa u vrtićima i školama pogledajte u dokumentu u nastavku: