žestoka bitka

Tko će na čelo Rijeke? Stiglo novo istraživanje uoči lokalnih izbora!

11.05.2021 u 19:07

Bionic
Reading

Pet je dana do lokalnih izbora, a nakon što je RTL otrkio rezultate istraživanja za Split, na redu je Rijeka. 11 je kandidata koji se vide na mjestu Vojka Obersnela koji u utrku ne ide. Tko ima kakve šanse, RTL vam otkriva ekskluzivno u istraživanju Promocije plus

Rijeka u nedjelju bira. Baš kao i ostala tri velika grada, dobit će novog gradonačelnika, jer aktualni ne ide u reizbor. Prema rezultatima istraživanja, Riječani bi mogli izabrati kontinuitet, jer najbolje stoji SDP-ov kandidat.

Prvi krug

Marka Filipovića u prvom krugu bira 23,9 posto birača koji će izići na izbore. Drugi je sa 17,5 posto Davor Štimac. Inače liječnik, kandidat je grupe birača.

PGS-ov Nikola Ivaniš, zamjenik aktualnog gradonačelnika, baš kao što je to i Filipović, izbor je za nešto manje od 15 posto birača (14,9 posto).

HDZ-ov kandidat Josip Ostrogović ima 12,2 posto, slijede Marin Miletić iz Mosta s 8,8 posto, Ana Blečić Jelenović, Lista za Rijeku, 4,7 posto, te Katarina Peović, Radnička fronta s potporom od 3,8 posto.

Na isto toliko je Nebojša Zelić, kandidat koalicije Možemo. Slijede Vedran Vivoda iz Akcije mladih (2,1 posto), Hrvoje Burić iz Bure (1,6 posto), a Antun Antunović, kandidat grupe birača na posljednjem je 11. mjestu s 0,5 posto.

Neodlučnih je 6 posto, a oni itekako mogu promijeniti redoslijed.

Drugi krug

Jasno je da će drugi krug biti odlučujući. Prema istraživanju, najizglednije, sučelit će se Marko Filipović i Davor Štimac. SDP-ovac odnosi pobjedu s 43,1 prema 39,3 posto.

No sve je to unutar statističke pogreške, a neodlučnih je čak 9,5 posto. Većina desnih birača daje glas Štimcu. Na izbore u ovom slučaju neće više od 8 posto birača.

Druga opcija: sraz dvojice kandidata ljevice. Razlika između Filipovića (39,6 posto) i Ivaniša (37,1 posto) tek je 2 i pol postotna boda. Zanimljivo, Ivaniš dobiva više glasača desnog spektra. Veći je broj neodlučnih, a povećava se i broj onih koji neće na izbore u drugom krugu – čak 12 posto!

Manje izgledna je iduća opcija. Sraz SDP-ovca Filipovića (49,6 posto) i HDZ-ovca Ostrogovića (27,8 posto), uvjerljivo pobjeđuje Filipović.

I dok je neodlučnih oko 12 posto, nešto je manje onih koji neće na birališta, za razliku od prethodne potencijalne situacije – oko 10 posto.

Teoretski mogli bi se sučeliti SDP-ov i Mostov kandidat. Brojke su na strani Filipovića (51,8 posto) naspram Miletića (23,9 posto), koji uvjerljivo osvaja vlast, a u ovom slučaju, najviše je onih koji će ostati doma.

Kada su rezultati za Gradsko vijeće u pitanju, opet dominira SDP koji je na vlasti u Rijeci 30 godina. Povjerenje im daje 24,9 posto birača. Druga snaga je HDZ s 14,2 posto, lista Davora Štimca je na 13,6 posto, a PGS je četvrta snaga s nešto više od 11 posto (11,4 posto).

U vijeće ulaze Most (7,1 posto), Lista za Rijeku (5,3 posto), a oko izbornog praga je i platforma Možemo (5,0 posto).

Ostali su ispod praga, dok je neodlučnih birača gotovo 10 posto.

Svi ovi podaci pokazuju preferencije Riječana 9. i 10 svibnja. Do izbora je 5 dana i puno se toga može promijeniti. Na rezultat može utjecati sama završnica kampanje pa i sučeljavanja.

NAPOMENA: Istraživanje za RTL je ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika. Podaci su prikupljeni 9. i 10. svibnja. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.