ZVIJEZDA U USPONU

Anka Mrak Taritaš otima Jadranki Kosor primat na Twitteru

07.10.2015 u 20:58

Bionic
Reading

Aktualna ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš postala je prava instant zvijezda Twittera unatoč gustom ministarskom rasporedu. Iako je čari te mreže otkrila tek uoči izbora, svojim domišljatim tvitovima privukla je pažnju mnogih

Prvo je efektno zazvučala replika Tomislavu Karamarku koji je obećao da će, kada HDZ dođe na vlast, građevinsku dozvolu biti moguće izvaditi za pet dana. Mrak Taritaš mu je preko Twittera poručila da ih oni već izdaju za 45 minuta rekavši oznakama (hashtag) da pita župane Tolušića i Ževrnju iako nitko živ ne zna primjer da je građevinska dozvola nekome izdana za 45 minuta, o čemu je i pisao tportal.hr. Potom je u jednom edukativnom tvitu na primjeru upozorila na važnost legalizacije najvažnijeg projekta koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodilo u njezinu mandatu.

Naime, nakon što je Županijski sud u Zagrebu odbio prihvatiti kuću odvjetnika Gorana Suića kao jamčevinu za nekadašnjeg premijera Ivu Sanadera jer nema uporabnu dozvolu, Marak Taritaš sarkastično i domišljato napisala je: 'Sad vidimo što znači imati uredne papire za svoju nekretninu i koliko je važan projekt legalizacije.'

Korisnici su dobro primili njezino političko podbadanje te se nastavila zafrkancija na račun nekadašnjeg premijera. Mrak Taritaš tako se nametnula kako zvijezda u usponu društvene mreže koja je poligon za ravnanje političkih drina te je postala ozbiljna konkurencija Jadranke Kosor za primat 'kraljice/kralja Twittera' među političarima. Podsjetimo, Kosor je iznimno aktivna na Twitteru i sudjeluje u brojnim interakcijama što korisnici ove mreže cijene bez obzira na to podržavaju li njezine stavove, jer se aktivnost političara na ovaj mreži uglavnom svodi na jednostranu propagandu.

Za ilustraciju, loš je primjer povratka na Twitter, recimo, Ivo Josipović kojega smo kritizirali i prošle godine, a ove je godine stvar identična. Njegov profil izgleda kao da mu ga uređuje robot, zbog toga bi mu bilo bolje da se uopće ne služi ovim komunikacijskim alatom. Osim spomenutih tvitova, Mrak Taritaš na društvenim je mrežama ponudila i personalizirani logo kampanje za predstojeće izbore #ankajemrak vješto iskoristivši vlastito ime kao lako pamtljiv slogan.

Zanimljivo je da je Mrak Taritaš čari Twittera otkrila tek pred same izbore, a izgleda da joj se toliko svidjelo da unatoč brojnim ministarskim obvezama stigne tvitati i tijekom radnog vremena. Sudeći prema energiji kojom je krenula u kampanju, Anka Mrak Taritaš ne namjerava se tako lako predati i drugima bez borbe prepustiti fotelju u Saboru. Podsjetimo, aktualna ministrica Mrak Taritaš na koalicijskoj listi Hrvatska raste biti će tek na neizglednom osmom mjestu u II. Izbornoj jedinici. Njezina su prilika preferencijalni glasovi koje je, očito je, već počela sakupljati.