BOLNO NESLAGANJE

Anglikanska crkva podržala molitvene blagoslove za istospolne parove

09.02.2023 u 18:19

Bionic
Reading

Anglikanska Crkva podržala je prijedlog da se dopusti molitvene blagoslove za istospolne parove. Njezino stajalište o istospolnim brakovima neće se promijeniti i istospolni parovi i dalje se neće moći vjenčati u crkvi

Nadbiskup Yorka Stephen Cottrell rekao je da će svećenici imati opciju da blagoslove istospolne parove, ali moći će izabrati i da to ne čine.

"Nitko to neće morati činiti i nitko neće biti doveden u nepovoljan položaj ako to ne učini", rekao je sinodu.

Nadbiskup Canterburyja Justin Welby rekao je da u Crkvi postoji "bolno" neslaganje u vezi tog prijedloga, ali da ga on podržava.

Odluka je rezultat šest godina konzultacija koje su pokazale duboke podjele o tom pitanju u Anglikanskoj Crkvi koja ima 85 milijuna vjernika.

Nakon osam sati napete rasprave održane u dva dana, od 500 članova koji su odlučivali 250 je glasalo za, 181 je bilo protiv, a deset suzdržanih.

Odluka omogućuje istospolnim brakovima da dođu u crkvu nakon legalnog vjenčanja radi molitvene posvete, zahvale ili blagoslova.

Biskupi će finalizirati nove molitve i izdati nove upute o tome moraju li gay svećenici ostati u celibatu prije idućeg sastanka sinoda u srpnju.