apelirao na građane

[FOTO] Andrej Plenković posjetio KB Dubrava: 'Necijepljeni koji završi na bolničkom liječenju, zauzima mjesto nekome drugom koji zahtijeva skrb'

06.11.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, posjetio je u subotu KB Dubrava i sastao se s ravnateljem Ivicom Lukšićem, Kriznim stožerom KB-a Dubrava te drugima iz užeg vodstva bolnice

Na sastanku se razgovaralo o daljnjoj borbi protiv covida-19, povećavanju kapaciteta covid-odjela te organizaciji sustava u ovoj fazi pandemije, prenosi N1.

"Mišljenje ministra Beroša, njegovih kolega, stručne skupine, ravnatelja Lukšića je da je hrvatski zdravstveni sustav funkcionalan, da ima kapaciteta skrbiti o svim pacijentima koji su hospitalizirani i onima koji će to tek biti", rekao je Plenković.

Još jednom je istaknuo važnost cijepljenja te pozvao sve one koji to još nisu, da se cijepe.

"Ključna poruka je upozorenje. Još jednom ukazujem da imamo dovoljno cjepiva", istaknuo je i dodao da bi se svi trebali cijepiti. Pozvao je i da se primi treća doza.

"Sve smo učinili da je cjepivo tu, cijepljenje će smanjiti broj zaraženih, hospitaliziranih, a onda i preminulih. Necijepljeni koji završi na bolničkom liječenju, zauzima mjesto nekome drugom koji zahtijeva skrb", rekao je.

  • +5
Premijer Andrej Plenković posjetio KB Dubravu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

"Cijena necijepljenja i nepridržavanje mjera je jako velika. Cijena covida je oko četiri milijarde”, rekao je Beroš te kazao kako se ne razmišlja o obaveznom cijepljenju.

“Ne, da smo htjeli uvesti obvezno cijepljenje, to bismo napravili. Preduvjet je pogoršanje epidemiološke situacije. Ako se pogorša, radi se o ograničavanju neesencijalnih okupljanja. U ovom trenutku nismo razmišljali o obveznom cijepljenju", rekao je.

"Svaki krevet koji je dodijeljen covid pacijentu, oduzima mjesto drugome tko boluje od bolesti i to moramo spriječiti", rekao je Beroš i dodao da se trebaju nositi maske, držati do higijene.

Kazao je da dobiva fotografije redova za cijepljenje diljem zemlje i da takvi prizori vesele.

  • +22
Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Komentirao je i izjavu Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da je njegovo pravo da se zarazi.

"Njegovo pravo nije ugroziti život nekome drugome", rekao je Beroš.

Plenković je rekao da su stalno apelirali da se treba cijepiti.

"Mi smo na zadnjoj sjedini 300.000 doza donirali. Idemo malo shvatiti što je Vladi najvažnije – prvo je zaštita građana. Imamo izvanredno požrtvovno osoblje, kao i što imamo cjepivo u izobilju. Zaokružili smo paket koji država treba dati. Odgovornost građana je da doprinos kolektivnom naporu", rekao je Plenković dodajući da funkcioniraju i promet, financije, školstvo…

"Nemamo luksuz birati, bitno je znati da su svi elementi potrebni. Ali baviti se aktivnostima koji mogu ugroziti živote treba izbjegnuti. Ne mora se raditi nešto što je luksuz tijekom četvrtog vala. Takav luksuz gdje se može zaraziti treba izbjegavati, to je osobna odgovornost", rekao je.

Kazao je da su pacijenti u teškim situacijama i da se divi medicinskom osoblju. “Svi oni koji pretendiraju da ovo ne postoji, neka samo dođu na 30 sekundi i da će promijeniti mišljenje”, rekao je.

I Plenković se referirao na Hasanbegovića.

"Mogu tražiti minutu u eteru, ali mogu i govoriti imbecilne izjave poput njega. Neka dođu vidjeti ljude koji isto kao on ima pravo zaraziti se. Ima šešir saborskog zastupnika pa misli da može lupati što želi. To je loše i to misli 99 posto Hrvata. Imali smo već situacija kada su mi se javljali zastupnici od doma, naći će se tehničko rješenje. Neće, vjerujte mi, Sabor propasti zbog nedolaska takvih retoričara", rekao je Plenković.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ