BOGATSTVO U ZAJEČARU

Amerikanci pronašli svjetsku klasu zlata i bakra u Srbiji!

21.03.2013 u 11:45

Bionic
Reading

U okolici Zaječara američka tvrtka Freeport McMoRan i kanadski Reservoir Minerals pronašli su 'svjetske zalihe' zlata i bakra, javlja b92.net. Prema prvim informacijama, pronašli su najbogatije ležište bakra još od 1902. godine

'Imamo sve razloge vjerovati kako ovo područje u sebi krije svjetsku klasu rude bakra i zlata', izjavio je dr Simon Ingram, predsjednik i generalni direktor kanadske kompanije Reservoir Minerals za srpske medije.

Potraga za zlatom i bakrom odvija se na 535 kvadratnih kilometara u Timočkoj Krajini.

Ingram je naglašava kako će se geološka istraživanja obavljati u okolici zaječarskog sela Nikoličevo i Kraljevici, gde postoje veliki izgledi za pronalazak bogatih ležišta bakra i zlata.

Spomenute tvrtke kod borskog aerodroma, nedaleko od sela Nikoličevo, u pojasu širokom 160 metara, na dubini od 461 do 621 metra, do sad su pronašle ležište s 10,16 posto bakra u rudi. Na drugom lokalitetu, otkrili su, na dubini od 584 do 684 metra, ležište sa 4,31 posto crvenog metala.

Stručnjaci kažu kako se ležišta s jedan posto bakra, uz uvjet da ga prate odgovarajuće količine rude, smatraju izuzetno profitabilnim.

B92.net ističe kako o tome što su Amerikanci otkrili, najbolje svjedoči podatak da se u rudnicima crvenog metala u Boru i Majdanpeku eksploatira ruda koja u sebi ima najviše do 0,4 posto bakra!