POVRATNI ZAKUP

Amerikanci od Agrokora kupili pet trgovina za 67 milijuna eura

20.12.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Američki investicijski fond W. P. Carey objavio je danas da je od hrvatskog prehrambenog koncerna Agrokor kupio pet trgovina za oko 67 milijuna eura, u sklopu transakcije tzv. povratnog zakupa (sale and leaseback).

U sklopu te transakcije Agrokor će tih pet trgovina, od kojih su tri smještene u Zagrebu, a po jedna u Zadru i Splitu, uzeti u zakup na razdoblje od 20 godina, preuzimajući osim troška zakupa i obvezu plaćanja poreza, osiguranja i održavanja objekata. Prema priopćenju koje je W. P. Carey objavio na svojim internet stranicama, utemeljitelj i predsjednik Agrokora Ivica Todorić naglasio da je 'W.P. Carey i dalje vrijedan dugoročni partner i alternativni izvor kapitala za Agrokor', unatoč tome što među ulagačima prevladava trend smanjenja izlaganja istočnoj Europi .

'Ovaj odnos postao je posebno važan u sklopu naših priprema za potencijalno veliku akviziciju i širenje u regiji', Todorićeva je izjava koja se prenosi u priopćenju.

Iz W. P. Careya su pak naglasili da je riječ o pet modernih maloprodajnih objekata prosječne starosti oko sedam godina, lociranih u Zagrebu i u značajnim turističkim odredištima na hrvatskoj obali, Splitu i Zadru. Izvršni direktor W. P. Careya Jeffrey Lefleur naglašava da najnovija transakcija 'potvrđuje našu sposobnost da sklapamo transakcije s atraktivnim prinosima i na etabliranim zapadnoeuropskim i na izazovnijim istočnoeuropskim tržištima'.

Ističe i kako je W.P. Carey u ovoj godini u Europu investirao 350 milijuna eura.

Inače, to je peti ugovor W.P. Careya s Agrokorom u posljednje četiri godine. Prvi i najveći 'sale-leaseback' ugovor s Amerikancima bio je onaj iz 2010. godine za nekretnine distributivno-logističkog centra Konzuma na zagrebačkom Žitnjaku, transakcija teška 77 milijuna eura. Uslijedili su i ugovori u siječnju i studenom 2011. te u prosincu 2012. godine.

W.P. Carey tvrtka je za upravljanje investicijama koja se bavi dugoročnim tzv. sale-leasebeck ulaganjima u nekretnine i financiranjem objekata građenih po mjeri za korisnike diljem svijeta i upravlja globalnim investicijskom portfeljem vrijednim više od 15 milijardi američkih dolara.