viđeni i 'leteći objekti'

Amerikanci objavili snimku za koju tvrde da dokazuje da je Iran torpedirao tankere

14.06.2019 u 09:18

Bionic
Reading

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je videozapis, za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je napadnut blizu Hormuškog tjesnaca u utorak

Nekoliko sati nakon prve eksplozije iranski je brod 'primijećen i snimljen kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s broda M/T Kokuka Courageous', napisao je glasnogovornik Bill Urban u priopćenju uz videozapis.

'SAD i naši partneri u regiji poduzet će sve potrebne mjere kako bi obranili sebe i svoje interese. Današnji napadi su jasna opasnost za slobodu mora i slobodnu trgovinu', dodao je.

Iran uklanja neeksplodirani torpedo s tankera Izvor: Društvene mreže / Autor: Guardian

Japanski vlasnik napadnutog tankera kazao je da su članovi posade vidjeli 'leteće objekte' prije eksplozije. Direktor brodara 'Kokuka Sangyo' Yutaka Katada kazao je na konferenciji za novinare u Tokiju da je tanker Kokuka Courageous s 25.000 tona metanola dva puta napadnut no zanijekao je da je pogođen torpedom.

Katada je kazao da su na tankeru bile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati a posada je uočila leteći objekt prije druge eksplozije.

Tanker sada tegljače vuku do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Posade su spašene nakon napada na dva tankera, japanski i norveški, u blizini Hormuškog tjesnaca.

Iran je ranije objavio da 'kategorično' odbacuje 'neutemeljene tvrdnje' koje je iznio američki državni tajnik Mike Pompeo da je Iran odgovoran za te napade.

  • +7
Iranska revolucionarna garda Izvor: Profimedia / Autor: SIPA

Iran je u petak rekao da je odgovoran za održavanje sigurnosti u Hormuškom tjesnacu te da je okrivljavanje Irana za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu zabrinjavajuće, prenio je iranski državni radio.

'Zaduženi smo za održavanje sigurnosti Hormuškog tjesnaca i spasili smo posadu od napada u najkraćem mogućem periodu. Optužbe američkog državnog tajnika Pompea su zabrinjavajuće', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.