HALLIBURTON IZGUBIO

Amerika na nogama, nestala radioaktivna šipka

18.09.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Halliburton je izgubio radioaktivnu šipku negdje u pustinji u Teksasu, javlja britanski The Guardian. Nacionalna garda je pozvana u pomoć ne bi li pronašla uređaj, koji su zaposlenici kontroverzne američke naftne tvrtke izgubili prije tjedan dana

Šipka, koja sadrži americij i berilij i žig s oznakom upozorenja o zračenju s riječima 'radioaktivna opasnost, ne dirati, obavijestite civilnu vlast ako pronađete', izgubljena je tijekom 130 milja dugog putovanja između Pecosa i Odesse prošlog utorka, piše The Guardian.

Američka Nuklearna regulatorna komisija (NRC) upozorila je da bi radioaktivni materijali 'mogli nanijeti trajne ozljede osobi koja bude u doticaju s njima'.

Agencija je također dodala kako ova radioaktivna šipka poznata pod nazivom Am-241 spada u 'kategoriju 3' izvora zračenja i da nakon nekoliko sati može prouzročiti zdravstvene probleme.

NRC je nadalje upozorio da 'bi eventualno - iako je to malo vjerojatno – moglo biti kobno ukoliko se osoba nalazi u blizini ovih nezaštićenih radioaktivnih materijala u razdoblju od nekoliko dana do nekoliko tjedana'.

Glasnogovornica NRC-a je kazala kako nema evidencije da je radioaktivna šipka izgubljena u posljednjih pet godina.

Halliburton traga za izgubljenim radioaktivnim materijalom uz pomoć lokalne policije i Nacionalne garde.

Tri čovjeka iz Halliburtonove posade, koja su koristila šipku za identifikaciju nafte i plina, sada ispituje FBI.

Halliburton je kazao da će ponuditi nagradu za svakoga tko nađe šipku, ali je upozorio ljude da ostanu barem 25 koraka podalje od uređaja.

Halliburton, koji je nekada vodio bivši potpredsjednik Dick Cheney, prethodno je izazvao kontroverze zbog svoje uloge u katastrofi izlijevanja nafte British Petroleuma, izgradnje zaljeva Guantanamo i zbog rada u Iraku, Iranu i Libiji.