OFENZIVA NA SAD

'Američko prijateljstvo može imati kontraefekt u EU-u'

08.02.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Čak osam hrvatskih dužnosnika u kratkom roku posjetilo je SAD, a predsjednik Ivo Josipović objavio je da se radi o usklađenoj akciji. U Ministarstvu vanjskih poslova očekuju od hrvatske ofenzive konkretne koristi i oko ulaska Hrvatske u EU, no politolog i bivši diplomat Ivan Grdešić upozorava da to može biti dvosjekli mač

Osam hrvatskih dužnosnika koji će boraviti u Sjedinjenim Američkim Državama unutar samo jednoga mjeseca plod su usklađene akcije hrvatske diplomacije koja ima za cilj lobiranje oko završetka pristupnih pregovora s Europskom unijom, ali i unapređenje međusobnih bilateralnih odnosa koji su iznimno dobri, ali ih ne prati adekvatna gospodarska suradnja.

Predsjednik Ivo Josipović,
koji se u SAD uputio u ponedjeljak i ondje će sudjelovati na konferenciji za novinare povodom 15. obljetnice Daytonskog sporazuma, neposredno prije odlaska priznao je novinarima da se radi o 'o dobroj i usklađenoj akciji' hrvatske diplomacije, a posebno je izdvojio putovanje ministra Gordana Jandrokovića i novog ministra obrane Davora Božinovića. U MVEPI-ju su ponosni što Hrvatska ima privilegij da naše dužnosnike u tolikom broju primi administracija takve gospodarske i političke sile kao što su Sjedinjene Države.

'Mi smo jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je imalo toliko značajnih posjeta Americi u tako kratkom roku', poručuju iz MVEPI-ja. Iz ministarstva kažu na će naši dužnosnici sigurno od kolega u SAD-u tražiti podršku za pristup Europskoj uniji kao zemlje koju onu vide kao lidera regija. Iako SAD nije, naravno, član Europske unije, ugled i utjecaj koji ta zemlja ima u svijetu je i dalje iznimno visoka, barem na Zapadu.

Politolog Ivan Grdešić pozdravlja svaki oblik suradnje sa SAD-om , ali napominje da bi bio sretniji da suradnja nije koncentrirana pred završetak pregovora s Europskom unijom i u izbornoj godini tako se ne možemo oteti dojmu da motivi nisu američki nego neki drugi. 'Ponekad hvaljenje velikim prijateljstvom s Amerikom može imati kontraefekt kod europskih političara', upozorava Grdešić jer 'ne prima nas SAD u svoje članstvo, nego EU'.

Podsjetimo, iz SAD se upravo vratio ministar Gordan Jandroković koji je popisao ugovor o zračnom prometu, a susreo se i s državnom tajnicom Hilary Clinton. Jandroković je bio i na tradicionalnom molitvenom doručku na kojem su bili i saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Bagarić. Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić bio je u New Yorku na Forumu o šumama, a ministar obrane Davor Božinović se sreo s američkim kolegom Rebertom Gatesom koji je tom prilikom naglasio da SAD vidi Hrvatsku kao 'prirodnog vođu u regiji'.

Osim pitanja pristupanja Europskoj uniji, na tapetu su i pitanja daljnje suradnje unutar misija NATO saveza kao i bilateralna suradnja dviju zemlja koja je puno bolja nego što to govore rezultati gospodarskih ulaganja.

Predsjednik Josipović će se na konferenciji o Daytonu, ali i u bilateralnim susretima na marginama samita susresti s visokom povjerenicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i zamjenikom državne tajnice SAD-a Jamesom Steinberg. 'Ovakav sastanak sigurno je prilika da Europsku uniju koja je često neodlučna Amerika malo pogurne', rečeno nam je u Uredu predsjednika. Politolog i nekadašnji veleposlanik u SAD-u Grdešić kaže da nas SAD ne može učlaniti u EU premda je ta zemlja učinila sve što je u njezinoj moći te je izrazio žaljenje ako se prema SAD-u rade koordinirane akcije koje se temelje na neiskrenim motivima.

Osim spomenutih put Amerike bi se uskoro i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, a spominje se i novi potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Domagoj Milošević