RELIKT HLADNOG RATA

Američko atomsko oružje ipak ostaje u Njemačkoj

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.09.2012 19:52
  • Objavljeno 05.09.2012 u 19:52
uran nuklearno

uran nuklearno

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Američke atomske bombe u Njemačkoj, preostale iz razdoblja hladnog rata, unatoč najavama njemačke vlade ostat će u toj zemlji i čak će se modernizirati, objavio je u srijedu list Berliner Zeitung

Kako piše Berliner Zeitung, njemačka je vlada na sastanku na vrhu NATO-a krajem svibnja u Chicagu odustala od namjere da ukloni američke atomske bombe, iako je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ranije izjavljivao kao je njihovo uklanjanje jedan od glavnih ciljeva njegove politike.

Bombe će ostati u Njemačkoj i bit će modernizirane. Osim toga Njemačka će utrošiti oko 250 milijuna na održavanje borbenih zrakoplova Tornado, koji bi u slučaju rata bili naoružani tim bombama.

List piše kao je taj obrat u vanjskoj politici posebice bolan za ministra vanjskih poslova Guidu Westerwellea, jer je uklanjanje atomskog oružja bio njegov možda i najvažniji vanjskopolitički cilj, koji je zapisan i u koalicijski sporazum njemačke vlade.

Pretpostavlja se da Sjedinjene Države u Europi još uvijek drže 180 do 200 atomskih bombi B-61, od toga ih je navodno 10 do 20 na zrakoplovnom uporištu Buechel u Eifelu na krajnjem zapadu Njemačke. Nakon okončanja hladnog rata više nije jasno što bi trebao biti cilj toga oružja.

SAD je u 90-im godinama smanjio svoj nuklearni potencijal za oko 90 posto, dok su se istodobno Francuska, Turska i istočnoeuropske članice NATO-a usprotivile njihovu povlačenju iz Europe, smatrajući da bi to ugrozilo jedinstvo saveza. Ostale članice NATO-a ustraju u zahtjevu da najprije Rusija smanji broj svojega još uvijek opsežnog taktičkog atomskog naoružanja.

Berliner Zeitung je saznao od vojnih stručnjaka da je Njemačka u svibnju odustala od uklanjanja bombi. Njemačka savezna kancelarka Angela Merkel i šef diplomacije Westerwelle tada su zajedno s ostalim predstavnicima članica NATO-a u zajedničkoj izjavi odlučili da NATO treba zadržati taktičko nuklearno naoružanje.

'Nuklearno je oružje središnja komponenta ukupnog NATO-vog kapaciteta odvraćanja i obrane, uz konvencionalna oružja i raketni štit', piše u 8. točki te izjave, kako prenosi list.

Predstavnik njemačke oporbene stranke SPD, Gernog Erler, smatra da je moderniziranjem atomskih bombi uklonjena razlika između atomskog i konvencionalnog oružja. SPD će stoga na jesen u Bundestagu tražiti da savezna vlada objasni na koji će način sada ostvariti cilj uklanjanja američkih bombi iz Njemačke, najavio je Erler.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi