i tražitelji azila

Američki Vrhovni sud olakšao Trumpu brze deportacije

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2020 17:47
  • Objavljeno 25.06.2020 u 17:47
Donald Trump

Donald Trump

Izvor: Profimedia / Autor: REX / Shutterstock Editorial

Američki Vrhovni sud olakšao je u četvrtak administraciji predsjednika Donalda Trumpa da brzo deportira ilegalne imigrante uključujući tražitelje azila s ograničenom sudskom revizijom postupka, osiguravši mu pobjedu u jednom za njega važnom pitanju u predizbornoj godini.

Suci su sa 7 glasova za i 2 protiv donijeli odluku u prilog Trumpovoj administraciji koja se odnosi na njezinu žalbu na presudu suda niže instance da seljak sa Šri Lanke Vijayakumar Thuraissigiam ima pravo da savezni sud preispita vladino rješavanje njegova zahtjeva za azilom.

Odluka, koju je napisao konzervativni sudac Samuel Alito, kaže da se ograničavanjem sudskog preispitivanja njegove brze deportacije ne krši ključne ustavne odredbe o zaštiti slobode pojedinca.

Odluku je uz petero konzervativnih sudaca podržalo i dvoje od četvero liberalnih, Stephen Breyer i Ruth Bader Ginsburg.

Žalbeni sud za 9. okrug, sa sjedištem u San Franciscu, presudio je 2019. da po suspenzivnoj klauzuli Ustava, koja omogućuje pojedincu da na sudu pokuša osporiti vladinu odluku o pritvoru, sudovi moraju moći preispitati Thuraissigiamov slučaj.

Trumpova administracija tvrdi da imigranti koji žele dobiti azil u SAD-u nemaju nikakvih ustavnih prava i da Ustav nikada u povijesti nije nalagao pristup sudskoj reviziji kakvu je tražio Thuraissigiam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!