DIJELOVE TIJELA UZIMALI KAO TROFEJE

Američki vojnici ubili tri civila zbog 'razonode'

10.09.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Vojska SAD-a trpi novi i ovaj put velik skandal koji obuhvaća 12 vojnika u Afganistanu. Za njih se, naime, saznalo da su skupljali trofejne dijelove tijela raskomadanih Afganistanaca koje su ubili jer im je bilo dosadno

Petero američkih vojnika u zatvoru je od lipnja ove godine, nakon vijesti da su se poigrali i ubili tri afganistanska civila zbog 'razonode'. Još je sedmero vojnika uhićeno jer su zataškali zločin.

Sama vojska je otkrila nove podatke o zločinu pa se vojnici terete i da su mučili civile prije što su ih ubili, a onda da su ih rezali i nosili u bazu 'suvenire' - kosti, zubala ili dijelove lubanja. Optuženi su i da su to činili pod utjecajem opojnih sredstava i da su izmlatili vojnika koji ih je odao.

Glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell smatra optužbe 'vrlo teškima', a one, ako se potvrde, 'predstavljaju izuzetan izazov za ponašanje američkih trupa u cijelome svijetu'.

Sve je počelo kada je zastavnik Calvin Gibbs (25) od studenog 2009. u bazi Ramrod počeo huškati svoje vojnike da stvore 'grupu za likvidacije'. Neki su pristali. Prvog su civila, Gula Mudina, ubili u siječnju. Gibbs i vojnik u pratnji, Jeremy Morlock, željeli su vidjeti kako reagira tijelo koje pogađa ručna granata.

Drugi civil, Marach Agha, ubijen je u veljači. Treći, Mula Adadhad, ubijen je u svibnju. Svi su stradali na isti način, od granate i pucnjeva automatske puške.

Gibbs, Morlock, Andrew Holmes, Michael Wagnon i Adam Winfield optuženi su najtežim optužbama i, ukoliko se one dokažu, čeka ih smrtna kazna ili doživotan zatvor.